Quantcast
Новини Пловдив » Мнения » Съботен цикъл: Откърмени в политическата разпра
Мнения Съботен цикъл

Съботен цикъл: Откърмени в политическата разпра

Георги Петров
Георги Петров

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл


Стига сме се гордели само с това, че живеем в един от най-старите и най-красиви гадове в Европа, а и на цялата земя. Стига сме се фукали с това, че жителят на нашия град е бил, е и ще бъде модел и стандарт за изключителния балкански човек, носител на всички екстри  на развиващата се цивилизация. Доколкото тя е възможна по нашите ширини.

От завчера имаме повод да надградим тази наша гордост. В гънките на цивилизационната извисеност на нашия град, се родил и израснал един наш депутат, който с непоколебимостта на необременените от морални задръжки се втурна на нож срещу президента. Разпознал го е като основния враг на неговите покровители, т.е. на статуквото, от което той се храни. Самоназова се опитен политик и от името на другите смятани от него за опитни политици поиска президентът да се самоизхвърли от политиката, за да престане да им пречи.

Е, бурният му стремеж за себеизява, доста често и доста коварно посяга на смислеността на неговите инициативи. Но нали сме приели, че несмислеността и кухата гръмкост на изказа са обичайните метафори в кичозните опити за опоетизиране на  политическите заявки или оправдания.

Г-н С. Гърневски е талант, а на талантите е прието да се прощават дори и моралните им недоимъци. Никак не е случайно, че от цялата изобилстваща от умове и претенции парламентарна група на управляващата партия именно той беше избран да закове на позорния стълб подозирания в прегрешения на негов съветник наш президент.

Родни наши висши чиновници, от премиерската или от президентската кохорта са били те, следствието, ако има такова, ще докаже, са използвали междината между едно служебно и едно редовно избрано правителство, за да заделят нещо за себе си от европейските пари, отпуснати ни за укрепване на южната граница на ЕС. Не се колебаете нали, че са го направили, защото иначе, като си отидат на село, ще им се смеят, че им е паднало да бъркнат в меда, а те не са се сетили да си оближат пръстите.

По нашенски са постъпили хората. И могат да бъдат спокойни, не тяхното прегрешение, а непоносимостта между премиер и президент е сега на преден план. И ги скрива. Не без решаващата роля на изключителния изобличителен талант, незамърсен с юридически и морални скрупули на нашия депутат.

Рядка дарба е това да живееш и усърдно да се стараеш с увереността, че твоите  усещания, а не разните там презумпции за невинност, са силно основание да изобличаваш. Трябва да признаем, че управляващите днес у нас  употребяват рационално този талант и това носи някаква слава на нашия град. Дали тя е слава или позор всеки наш съгражданин сам си преценява.

В доста предишното време, когато при бурното преобръщане на политическия живот не можеше да се забележи, че най-кресливите изобличители на комунистическото минало са крещели в опитите си да прикрият, че са били негови старателни слуги, той бе избран за кмет на града ни. За неговото кметуване да се изказва историята.

От там нататък той няколко пъти преобръща и осъвременява политическата си ориентация с оглед на конюнктурата. Удвоява и утроява старанията си, но все не успява да се измъкне от стаята за обслужващия персонал на поредната избрана от него партия.

Неизбежностите от прецъфтяването със сигурност не подминават и платената любов в политиката. Нали сте забелязали, че много по-пищната фигура в този занаят г-н Цв. Цветанов също не удържа на безмилостността на отминаващото време. Опитите му да си създаде като утеха собствено  богоугодно заведенийце, едва ли ще го спасят. Защото труженичките, които събира там, са отхвърлените от предишното такова. А е с международна известност максимата, че със стари такива нов бардак не става.

И от другата страна на политическата разпра положението е същото. Не съм сбъркал с използването на думата разпра. Обикновено се казва политически диалог, политическа дискусия, но у нас от доста време това е разпра. Защото политическите противоположности у нас не са противници, спорещи, но и уважаващи се един друг. Те са омразници заради самата омраза, както безмозъчно се мразят две малко ходили на училище селски съседки, скарали се за една прехвърчаща между тях  кокошка.

Г-жа Нинова разставила свои хранени хора като водачи на листи и на избираеми места в нашите областни градове. В знак на протест срещу това авторитарно мероприятие председателите на районните организации на БСП в нашата област се отказаха демонстративно от участие в тези листи. И това е похвално за нашия град. Освен ако не е от преданост към наскоро изключения от БСП г-н Гергов от същата тази г-жа Нинова.

И пак да си дойдем на темата, набива се в очи приликата между прилива на битови отпадъци към водоемите ни и прилива на износени от употреба политически лица към следващото Народно събрание. Те се натрупват пред бента на ЦИК и скоро ще го задръстят, подобно на грозните картини, които телевизиите ни показваха пред язовирните стени и ВЕЦ-овете.

Т.нар. редене на листи е провереният метод на т.нар. политически лидери, да отделят от целия този боклук полезните за амбициите си персони. Притежаващите талант като този на по-горе описания наш съгражданин имат много по-големи шансове от теоретично подготвените със знания и опит политици, ако и доколкото ги има у нас.

Последните имат лошото качество да изискват доказателства за правдивостта и смислеността на тезата, която им се вменява в дълг да отстояват. Докато на заболелите от авторитарност политически лидери са им нужни неразсъждаващи изпълнители.

Политическата разпра у нас има силна нужда от тях и си ги създаде и откърми. А то, досущ като при древната умнотия за яйцето и кокошката, си е съвсем възможно и те да са родителите й. Кой да ти каже./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...