Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Александър Сиди пред Plovdiv-Press: ВМРО ще влезе в следващия парламент, изпълнихме обещанията си
Важно Интервю Мнения Политика

Александър Сиди пред Plovdiv-Press: ВМРО ще влезе в следващия парламент, изпълнихме обещанията си

Александър Сиди
Александър Сиди
  • Ще превърнем ВМРО в една нова патриотична платформа с повече граждански лица в нея
  • Реализирах успешен мандат, един от вариантите е пак да съм водач на листата на ВМРО в Пловдив
  • След 20 февруари ще станат ясни листите на партията
  • Надявам се да има честно състезание на идеи, а не предизборната кампания да се превърне в компроматна битка 

 

С пловдивския депутат от „Обединени патриоти“ и регионален координатор на ВМРО Александър СИДИ разговаряме за предстоящите парламентарни избори и решението на ВМРО да се яви самостоятелно.

 

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


-Г-н Сиди, защо ВМРО напусна коалицията „Обединени патриоти“ и ще се яви самостоятелно на парламентарните избори?

– Смятаме, че трябва да се движим напред. ВМРО доказа във времето, че е стабилният фактор в коалицията „Обединени патриоти“. Тя беше сключена за мандат 2017-2021 година и заедно с края на мандата на 44-ото народно събрание приключва и коалицията. Няма смисъл да говорим за нови коалиции. Смятаме, че сме силни, за да преминем сами бариерата от 4% за влизане в парламента и да не се обясняваме в следващия мандат за действията на този или онзи, а само за нашите действия.

Имало ли е разрив между ВМРО и НФСБ?

-Не. Разделяме се с усмивки и удовлетворение от добре свършената работа. Пътят на ВМРО продължава напред. Четири години в този мандат ние се обяснявахме кой от нашите коалиционни партньори какво е искал да каже. ВМРО и НФСБ са различни политически субекти, макар и да имаха близки програми. От друга страна, тази коалиция не се случи по начина, по който можеше. Тя беше раздирана от скандали през цялото време, всеки от партньорите беше срещу другите, а така се харчи енергия в грешна посока. Явихме през 2019 година сами на европейските и на местните избори и получихме много добри резултати. Сега преценихме, че това е правилният път за ВМРО. В края на мандата се вижда, че изпълнихме обещанията си и имаме сериозни шансове да влезем в следващия парламент и да превърнем ВМРО в една нова патриотична платформа с повече граждански лица в нея.

-Повече загуби или повече спечели ВМРО от участието си във властта?

-ВМРО като партия загуби. Загуби от образа на непримирим бунтовник срещу всички неправди. Всяка една партия във властта се изхабява, но спечелиха хората, които повярваха на ВМРО. За нас това е по-добрият вариант. Въпреки всички скандали и в малката коалиция, и в голямата, успяхме да изпълним това, за което влязохме във властта. А то е: увеличаване на доходите на българските граждани, повишаване на сигурността, връщане на армията там, където ѝ е мястото, връщане на професията войник, модернизация. Върнахме темата „Македония“ в дневния ред на обществото след почти столетие, знаете, че дълго време тя беше табу. Днес темата „Македония“ и кои са нашите предци е важна тема в България. Смятам, че успехме да постигнем голяма част от това, което бяхме заложили.

-Казвате, че ще прескочите 4-процентовата бариера, но прогнозите на социолозите са други, дават шансове на коалицията „Обединени патриоти“, а не на отделните партии в нея.

-Всички социолози казват, че „Обединени патриоти“ би могла без проблем да прескочи бариерата, включително и едно изследвание от последните дни, което тенденциозно обяви други резултати, но българските граждани не могат да разберат, че когато ти дават 1%, той обикновено е от стоте, а не от гласувалите. Социологията, която ние сме си правили, е съвсем различна. Преди време социолозите твърдяха, че няма да влезем в Европейския парламент, а ВМРО вкара двама евродепутати. Даваха на „Демократична България“ невероятни резултати, те вкараха трудно един, с лека помощ от страна на ЦИК. На 4 април ще видим реалната социология. Според  всички изследвания патриотичните сили имат достатъчен ресурс и ще влязат партии от това пространство, като най-голяма сила в това протстранство ще е ВМРО. Предполагам, че в следващите дни ще излязат нови проучвания, които ще мерят само ВМРО. Аз твърдо вярвам, че ВМРО ще влезе в парламента.

-Вие ли ще водите листата на ВМРО в Пловдив?

-Да, една от възможностите е тази. Все още вървят номинациите. Към средата или в края на февруари листите ще са готови. Смятам, че мандатът ми беше успешен, но кой ще е водач, ще решат местните структури, а и националното ръководство ще има думата.

-Кои са другите номинирани?

-Аз съм номинирал председателя на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев. Той е успешен млад човек, който реализира няколко успешни мандата в управлението на града. Как ще бъде подредена листата, ще разберем след 20 февруари.

-Кои ще са местата за гражданските квоти?

-В момента водим активни разговори с неправителствени организации и хора, които са изкушени от политиката и биха могли да бъдат част от нашите граждански квоти. Когато си стиснем ръцете, бих могъл да кажа подробности. Хубавото е, че процесът по избори в България вече навлезе във фазата, в която хората могат да избират с преференции. Така че дали някой ще бъде втори или 11-и в нашата листа, е едно и също. Листата ще е пълна с 22-ма кандидати за депутати. За областта също водим разговори, имаме няколко варианта. Става въпрос за непартиен кандидат, за човек от гражданската квота. Но нека бъде одобрен от Националния изпълнителен комитет на ВМРО и тогава ще обявим името.

-В Пловдив лидерите на ГЕРБ  и БСП – Бойко Борисов и Корнелия Нинова, ще водят листите. Ако вие оглавите листата на ВМРО, ще имате сериозна конкуренция.

– Аз не вярвам, че в България все още сме узрели да водим лидерски битки и дебати. Това че на едно и също място в две различни листа ще бъдат лидерите на двете големи партии, не означава някакъв невероятен сблъсък, на какъвто медиите се надявате. В България виждаме, че всяка една партия, особено от лидерски тип, в каквато вече се превръща и БСП, хората гласуват за лидерите, но не защото те са водачи в Пловдив, а защото харесват политиката на едната или другата партия. Не очаквам някакъв много тежък сблъсък или пехливански борби на площада. Надявам се, че по време на кампанията ще има честно състезание на идеи, а няма да се превърне в компроматна битка. За съжаление, виждам, че някои политически субекти вече са тръгнали към тази посока. Би трябвало тази битка да бъде битка на консерватори срещу либерали, а не на ГЕРБ и анти-ГЕРБ. Докато ние се разправяме кой е комунист и кой е бил такъв, а сега не е, в света се случват много сериозни процеси, които ще влияят на България. Битката с либерализма, Истанбулската конвенция, знаете опитите на различни групи да налагат спорна идеология сред децата. Виждаме, че кандидат на една формация рекламира щедро доста спорна, да не кажа скандална, детска книжка с хомосексуални мотиви. Всичко това българските граждани и пловдивчани трябва да добре да преценят, преди да влязат в тъмната стаичка и да решат кой е пътят, по който искат България да поеме. Вярвам, че българинът е консервативен човек и ще избере правилния път./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...