Quantcast
Новини Пловдив » България » Ампутираха крака на мъж заради инфекция след ковид
COVID-19 България Здраве

Ампутираха крака на мъж заради инфекция след ковид

COVID-19
COVID-19

За случая на мъж с ампутиран крак заради инфекция след прекарана ковид съобщи Нова.

Животът на Стефан Грозев от Горна Оряховица се преобръща точно на Коледа. Ампутиран му е десния крак. Всичко започва в началото на месец декември, миналата година. 52-годишният мъж попада в статистиката на заболелите от COVID-19.

„От начало всичко си вървеше в рамките на нормално. Първите 3-4 дни. Но втората седмица – задух, сатурацията ми падна. В последствие ми посиняха пръстите и аз им споменах на докторите,ч е има проблем. Никой не вземаше под внимание, а аз не съм лекар, който да решава нещата. Казаха ми, защото съм легнал на една страна, а и аз не можех да обяснявам много, защото не ми стигаше въздуха. Избягвах, дори разговори с моята съпруга по телефона”, разказва Стефан Грозев.

След две седмици Стефан преболедува коронавирусната инфекция и е изписан, но кракът му продължава да посинява. Изпратен е в плевенска болница, където лекарите констатират тромбоза на кръвоносните съдове в десния крайник. И се започва борба за спасяването на крайника. „Първа операция на 15-ти. Последва запушване, на другия ден – нова операция”, спомня си Стефан, а съпругата му Диляна допълва:”Интервенцията се наложи с идеята да се спаси периферното кръвоснабдяване и ако бяха успели –  кракът можеше да бъде запазен, но не поддаде на лечението. Не стана и трябваше да вземе решение – или влошени чернодробни показатели, или ампутация на крака. Времето не работеше в наша полза и на 26 декември беше ампутиран кракът”.

В плевенската университетска болница, направили ампутацията на Стефан, ежедневно се сблъскват с тежките последици при пациенти прекарали COVID-19. Най-честата диагноза – инфаркт или инсулт, които трудно могат да бъдат предотвратени.

“Няма големи тромби или лези, които лесно да бъдат отстранени. Засягат се малките съдове и нещата отиват в по-неблагоприятна посока. Само за последните два месеца, след COVID-19, имаме 20 човека с инфаркт. По отношение на случаите с тромби в белия дроб – там са още повече. По отношение на случаите на запушени съдове на крака и ръце – поне шест случая. Повечето са спасени, но някои завършиха с ампутации”, заяви доц. д-р Яна Симова – началник на отделение по кардиология в УМБАЛ „Сърце и мозък”.

По официални данни около половин милион българи за преминали COVID-19 или все още боледуват. Прогнозите на Българския кардиологичен институт, чийто член е и доц. Яна Симова,  са, че над 100 000 от тях ще бъдат с постковид синдром.

„Имам страшно много случаи. Хора, влизащи в този кабинет, идват и ми казват: Аз не съм същият човек. Не се чувствам  така, както преди да хвана този вирус. Не мога да спортувам като преди. Не мога да мисля нормално. Не мога да се върна на своята работа. Не мога да съм същият в своето семейство”, посочва доц. д-р Симова.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...