Quantcast
Новини Пловдив » България » Братя Бобокови и бивш зам.-министър отиват на съд
България Крими Съд и Прокуратура

Братя Бобокови и бивш зам.-министър отиват на съд

Пламен и Атанас Бобокови
Пламен и Атанас Бобокови

Специализирана прокуратура внесе днес обвинителния акт в Специализирания наказателен съд по дело за нерегламентирано управление на опасни отпадъци. На съд са предадени шестима души лица – братятта Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още трима.

Атанас Бобоков и Красимир Живков са обвинение, че са ръководили организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години, с користна цел, са извършили престъпление по служба, лъжливо документиране, управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда, управляване на отпадъци не по установения ред и трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред.

Освен това, обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност и за вторични престъпления – Бобоков за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а Живков е предаден на съд и за извършено престъпление против народното здраве и околната среда, като същото е извършено в съучастие с друг от обвиняемите.

Останалите са обвинение в участие в организирана престъпна група, документни престъпления и такива против народното здраве и околната среда.

Предвидените наказания за ръководителите на организирана престъпна група са лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а за участниците в престъпното сдружение от три до десет години.

За извършените екологични престъпления, законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години и глоба от петнадесет до петдесет хиляди лева.

За документните престъпления предвиденото наказание е лишаване от свобода до пет години и лишаване от право на лицето да заема определена държавна или обществена длъжност.

В рамките на разследването по делото бяха извършени множество огледи на местопроизшествия в землищата на област София, Червен бряг, село Рупци, Плевен и Лом, при които бяха установени 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни.

Част от намерените опасни отпадъци бяха заровени на различни нерегламентирани места в страната. Същите не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци. Вследствие на това е била създадена опасност за здравето на хората и са причинени немаловажни вреди за околната среда.

Внесените в Специализирания наказателен съд материали по делото са в обем от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на разследването веществени доказателства, които също са в значителен обем.

Предстои Специализираният наказателен съд да определи дата за разпоредително заседание.

Още

Арестуваха Пламен Бобоков за търговия с влияние
Атанас Бобоков излиза на свобода срещу 2 млн. лв. гаранция
Пламен Бобоков: Не си говорим с Борисов, той е лъжец и манипулатор

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...