Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Намалиха с година присъдата на баба Веска от Труд, убила мъжа си
Марица Регион Съд и Прокуратура

Намалиха с година присъдата на баба Веска от Труд, убила мъжа си

Веска Хаджиева, снимка: Пловдив Прес

Върховният касационен съд намали от 7 на 6 години присъдата на Веска Хаджиева, която беше призната за виновна, че на 13 януари 2019 г. в село Труд умишлено е умъртвила съпруга си Костадин. В останалата част решението на Пловдивския апелативен съд е оставено в сила.

Делото беше разгледано от ВКС след жалба срещу решение на Апелативния съд, който от своя страна намали първоначално определеното от окръжните съдии наказание на Веска Хаджиева от 9 на 7 години лишаване от
свобода. И пред касационната инстанция защитата поддържаше тезата, че подсъдимата е действала в условията на превишаване пределите на неизбежната отбрана.

По време на съдебното заседание апелативните съдии назначиха допълнителна комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза.

С оглед заключението на вещите лица и подробен анализ на всички останали доказателства по делото съдът прецени, че не са установени данни за наличие на уплаха и смущение у Веска по време на инцидента. Няма и
основание да се приеме, че тя е действала в състояние на афект. Според пловдивския съд в случая не може да се приеме и наличието на неизбежна отбрана. Това е така, понеже умъртвяването на пострадалия е извършено след като агресията, проявена от него спрямо подсъдимата, вече е била прекратена. Той се е намирал паднал на земята и дезориентиран.

В решението си върховните магистрати посочват, че Апелативният съд е изпълнил задължението си да провери фактите по делото. Провел е допълнително съдебно следствие и изцяло е проследил установената хронология на събитията във фаталния ден. Точно е определил момента, в който нападението спрямо подсъдимата е прекратено. Изцяло е споделено становището на пловдивските магистрати, че пострадалият е бил лишен от възможността да поднови нападението си или да го довърши и това негово състояние е било видимо и възприето от Веска. Посочено е, че предходните инстанции подробно са обсъдили всички съотносими обстоятелства и са стигнали до правилния извод, че след като подсъдимата е седнала върху корема и гърдите на починалия е последвало душене, довело до смъртта му, а тогава вече спрямо нея не е било осъществявано непосредствено противоправно нападение.

Върховният съд е приел, че жалбата е частично основателна само в частта за справедливостта на наложеното наказание.

Данните по делото сочат, че подсъдимата е малтретирана от съпруга си години наред, като насилието му е ескалирало след смъртта на сина им.

Агресията на пострадалия е проявена и в момент, предшестващ престъпното посегателство. Подсъдимата е с чисто съдебно минало, с влошено здравословно състояние. Въпреки, че живеела в среда на домашно насилие Веска Хаджиева не е спряла да работи. Има добри характеристични данни. Проявила е разкаяние и преоценка на престъпното си поведение. Изброените смекчаващи обстоятелства намаляват значително личната степен на обществена опасност на жената.

Върховните магистрати смятат, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати и с по-ниско наказание и за това й намаляват присъдата от седем на шест години лишаване от свобода.

Решението на ВКС е окончателно.

Още

Веска от Труд удушила мъжа си в банята след удар с налъм
Баба Веска плаче в съда, съдят я по общия ред, че убила мъжа си
Намалиха с 2 г. присъдата на Веска Хаджиева, убила съпруга си насилник

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...