Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Петкова: Русия няма проблем с доставки на американско гориво у нас
България Важно

Петкова: Русия няма проблем с доставки на американско гориво у нас

Теменужка Петкова

„До края на юли 20204 г. трябва да приключи процес ана диверсификация и няма защо това да се коментира с руските ни партньори. Няма нищо необичайно в това да има руска централа, каквата е технологията на АЕЦ Козлодуй, която да се зарежда с американско гориво“.

Това коментира в ефира на БТВ енергийният министър Теменужка Петкова, която припомни, че миналата седмица е подписано споразумение между АЕЦ Козлодуй и Уестигхаус. Тя определи този договор като изключително важен. „Това е вторият и важен договор по процеса за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Изискване на Европейската агенция по доставките, което България от много години прави, за да приложи и в последните години ние реализирахме първия етап. Предстоят анализи на безопасност и лицензиране на свежото ядрено гориво на Уестингхаус“, обясни Петкова.

Попитана дали договорът ще бъде разбит руския монопол Петкова каза: „Целта на диверсификацията е именно такава – да осигурим сигурността на доставките и да имаме конкурентни цени в полза на българското общество“.

Енергийният министър коментира и предстоящите избори. По думите й днес приключват номинациите в ГЕРБ. „След края на този процес ще стане ясно дали ще съм водач на листа и къде и въобще как ще изглежда листата на ГЕРБ“, допълни Петкова.

Думите на Цветан Цветанов, че ако човек гласува за ГЕРБ, получава ДПС Петкова определи като неистинни.

„Ние сме дори прогнозируеми, защото се явяваме с партньори от СДС, например“, допълни тя.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...