Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Балтов: С 10% са се увеличили заразените с COVID-19, препоръките не се изпълняват
COVID-19 България Важно

Проф. Балтов: С 10% са се увеличили заразените с COVID-19, препоръките не се изпълняват

Проф. Асен Балтов
Проф. Асен Балтов

Миналата седмица Националният оперативен щаб отправи предупреждение, че предстои идването на трета вълна на заболели от коронавирус у нас и призова за спазване на мерките.

„Факт е, че за последната седмица имаме едно макар и минимално нарастване, около 10% спрямо предишната седмица. За съжаление, вирусът не е изчезнал, той е тук, вече има и модификации. Апелът ни е да се спазват мерките и да бъдем отговорни към себе си и околните“. Това заяви пред БНТ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Той обясни, че е било изключително важно учениците да тръгнат на училище. За моловете и фитнесите са направени специални препоръки.

„Ние силно се надявахме, че хората ще се вслушат в това, което им препоръчваме, и ще го изпълняват. Виждаме, че не го изпълняват и това неминуемо ще доведе до рестрикции“, предупреди проф. Балтов.

Той обясни, че ако и тази седмица увеличението е 10%, това не е фатално и системата може да поеме тези болни. „Ако започне експоненциално увеличение на заразените, то това ще наложи въвеждането на рестриктивни мерки. Едно от нещата, за които апелираме, е носенето на маски, въпреки че сме ваксинирали и преболедували. Това неносене на маски може да доведе до заразяване на хора, които са по-беззащитни“, предупреди проф. Балтов.

Директорът на „Пирогов“ обясни, че в следващите няколко месеца ще бъде засилен темпът на ваксиниране. Очаква се до края на февруари да дойдат около 26 000 ваксини от „Астра Зенека“.

В „Пирогов“ за вчерашния ден са ваксинирани 30 човека, днес имунизацията продължава. Има готовност, след като се подадат списъците от РЗИ, да бъдат ваксинирани по 250-300 българи на ден в болницата./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...