Quantcast
Новини Пловдив » Важно » „Сова Харис“: Четири партии сигурни в следващия парламент
България Важно Политика

„Сова Харис“: Четири партии сигурни в следващия парламент

Снимкаа е илюстративна

Ако изборите бяха днес, четири партии щяха да влязат със сигурност в парламента. Това сочат данните на агенция „Сова Харис“ от проучване по поръчка на вестник „Труд“, проведено от 26 до 31 януари 2021 г. сред 1000 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“.

Според проучването първа политическа сила е ГЕРБ със 17,2%, следвана от БСП с 15,8% и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с 9,8%. На четвърто място е ДПС с 5,9%, „Изправи се.БГ“ събира 3% от гласовете, ВМРО – 2,8%, а „Да, България“ – 2%, сочи още проучването.

Това според експертите означава, че към настоящия момент съотношението между основните политически сили се запазва, но с нещо различно – наличието на два нови политически субекта с възможност за присъствие в следващия парламент.

22,4% от гласоподавателите не са решили за кого да дадат своя вот. А 14% заявяват, че няма да гласуват.

Данните от проведеното проучване показват, че напълно сигурните, че ще гласуват, са намалели до 40% от избирателите. Това означава, че в момента твърдо решилите да отидат до урните са около 2,2 млн. души. Други 25% (около 1,375 млн. души) твърдят, че са в известна степен сигурни, но имат колебания.

Ако всички от последната група гласуват, ще се получи активност, близка до тази на последните парламентарни избори през 2017 г., отбелязват от „СОВА ХАРИС“.

Около 1/4 от избирателите имат опасения, че гласуването представлява потенциална опасност за тях и могат да се заразят с Ковид-19, макар вероятността за заразяване по време на избори да се сравнява с тази по време на пазаруване или използване на градски транспорт./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...