Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Богдан Кирилов: До юни се очаква около 2 милиона българи да бъдат ваксинирани
COVID-19 България Важно

Богдан Кирилов: До юни се очаква около 2 милиона българи да бъдат ваксинирани

Богдан Кирилов
Богдан Кирилов

„До юни се очаква около 2 милиона българи да бъдат ваксинирани. Самолетът с ваксините за България е излетял от Германия тази сутрин и вече пътува към нас. Това заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той обясни, че цялата информация за ваксината на AstraZeneca е била разгледана обстойно.“ Ние взехме решение да се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата, която казва, че показанията са за лица над 18-годишна възраст. Съществуват данни, че за хора над 55 години наличните данни не позволят ефикасността да бъде изчислена. Ефикасността на ваксините се смята по различен метод, защото трябва да има достатъчен брой заболели. Имунният отговор обаче не показва разлика спрямо другите групи, на които е тествана ваксината. Същото важи и за безопасността. Заключението на експертите е, че тя може да бъде прилагана и на лица над 55-годишна възраст“, каза Богдан Кирилов.

Той коментира данни, че при ваксинираните не се проявяват усложнения и не се стига до хоспитализация. По думите му 58 888 са поставените дози у нас. От тях 17 471 души са получили по две дози. Около 41 500 са получили поне една доза от ваксините срещу COVID-19 у нас.

Относно втората доза на ваксината на AstraZeneca, той заяви, че препоръките са тя да се постави около десетата седмица.

„Информацията показва, че ефикасността е най-висока между 8 и 12 седмица. Информацията, която получаваме от ЕК и производителите, се променя доста динамично. С висока степен на категоричност имаме уверение, че през февруари ще получим 260 хиляди дози. Те ще бъдат поставени на същия брой души и няма да пазим за втора доза. Още в края на тази седмица ще получим 31 200 дози от ваксината на Оксфорд. Около 20 февруари се очакват 81 000 дози и в края на месеца 118 000 дози“, обясни Кирилов.

Той припомни, че към този момент има три разрешени препарата за употреба. „Ако следваме този сценарий, към юни месец ще имаме малко под 2 милиона души, които са ваксинирани. Всичките условности обаче остават. В страната могат да бъдат ваксинирани общо около 6 милиона души. Очакваме още две ваксини да бъдат разрешени за употреба, едната от които еднодозова. Тогава този брой може да надвиши и 2.5 млн. души. Компанията Johnson&Johson е тази, която ще предлага ваксина от една доза“, каза Богдан Кирилов.

По думите му в трета фаза са включени участниците в изборния процес. За тях има предвидени ваксини. „Беше взето решение да се включват и журналистите, защото ролята на медиите е изключително важна за обществото. Хората в транспортните и комуникационните сфери също ще бъдат ваксинирани във Фаза 3“ заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...