Quantcast
Новини Пловдив » България » За 10 години: Само София и Кърджали увеличават населението си
България Важно

За 10 години: Само София и Кърджали увеличават населението си

Снимката е илюстративна

София в рамките на десет години – между 2009 и 2019 г., е успяла да увеличи своето население с почти 80 000 души. Това съобщи икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов при онлайн представянето на анализ на ИПИ за икономическото и социалното развитие на областите в Южна България, съобщава БТА.

Едновременно с това само една област от Южна България е успяла да увеличи населението си – Кърджали, с около 3500 човека. Николов уточни, че и там, както и в София, големият фактор за увеличението на населението е механичното му движение, а не това, че има баланс между раждаемост и смъртност.

Останалите области са на загуба, като най-тежко е положението в Пазарджик и Стара Загора, които губят по почти 38 000 души. Икономистът акцентира на интересната позиция на двете области – Пазарджик е между Пловдив и София, а Стара Загора е между Бургас и Пловдив, и допълни, че най-вероятно хората, които са напуснали тези области, са се насочили именно към някои от по-големите градове в близост.

Николов подчерта, че в тази ситуация освен София няма печеливш и допълни, че това е обяснението до някаква степен и за динамиката на цените на жилищата през последните няколко години, за острия недостиг на места в детските градини, за проблемите в инфраструктурата, която особено в по-новите квартали, не може да навакса на този бърз ръст на населението.

За естествения прираст на населението икономистът уточни, че той е почти равен за повечето области на юг, докато при механичното движение става видимо кои области са „магнит“ за работна сила и за по-млади хората. Кърджали стои като очевиден победител с висок механичен прираст през 2019 г., но там върху миграционните процеси има влияние изборният цикъл, коментира Николов.

Пловдив застава пред София като привлекателен център за миграция, което според икономиста показва доколко местната индустрия е „гладна“ за кадри. Бургас също е привлекателен за населението, но там и местните движения са от значение, като трябва да се отчита и влиянието на ръста на туристическия сектор през последните няколко години.

София област от една страна става все по-предпочитано място за живеене от хора, които работят в столицата, но пък и губи население – най-вероятно в полза на София, коментира експертът. Той уточни, че ако се разглежда в цялост – столицата и периферията, ще има нетен положителен ефект при населението.

По темата за бедността икономистът коментира, че през последните десет години се отчита леко повишаване на дела на населението, което е под линията на бедността в страната във всички области освен в Ямбол, която успява да балансира, а Кърджали свива този дял. Това обаче до известна степен е статистически ефект, защото ръстът на заплатите и на доходите вдига нагоре линията на бедността.

Според икономиста най-видим проблем има в Благоевград, където има влошаване на ситуацията на пазара на труда, закриване на няколко големи предприятия, свиване в туризма през последната година и когато станат известни данните за 2020 г., ще се види, че бедността там се е „изстреляла“ още по-нагоре.

София, която „диктува“ националната линия на бедност, успява да се задържи с най-нисък дял на хората под прага на бедност и да помогне за подобряването на положението например в Перник.

Като цяло динамиката на бедността е негативна, водещите икономически центрове успяват да се откъснат, а тези между тях имат все по-негативен тренд, обобщи експертът и допълни, че разликата се дължи основно и на дела на хората с висше или поне средно професионално образование./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...