Quantcast
Новини Пловдив » България » Здравният министър: Ако болните са по-малко от 200 на 100 000, няма да има други мерки
COVID-19 България Важно

Здравният министър: Ако болните са по-малко от 200 на 100 000, няма да има други мерки

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов

Ако в четвъртък числата на 14-дневна база са под 200 на 100 000 души, няма да взимаме никакви мерки, тъй като тези меки мерки в момента дават резултат. Не се обмисля влизане в България с антигенен тест. За цялата територия на ЕС важи влизане с отрицателен PCR тест. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти в Бяла.

Четвъртата фаза на ваксинационната кампания у нас ще обхване хората с хронични заболявания, както и тези на възраст над 65 г. Имунизацията ще се осъществява в кабинетите на личните лекари или от мобилни екипи. Ще бъде проведена и среща с ЦИК, за да се уточни колко от ангажираните с изборния процес желаят да се ваксинират.

Министърът уточни, че целта на желанието на здравните власти за тестване на учениците е по-дълго да има присъствена форма на обучение.

Той призна, че нежеланието на родителите е голям проблем. Министърът обясни, че при антигенен тест не се взема кръв, а се взема материал от носа с четчица.

Министърът посочи, че ваксината на „АстраЗенека“ ще се прилага и на пациенти над 55 години, тъй като това били европейските препоръки. Вчера беше решено количеството, пристигнало от нея, да бъде поставено като първа доза, за да се ускори ваксинацията.

На въпрос за коментар на критиките от президенството, че е обявил информация за сина на президента Румен Радев – Георги, министърът беше лаконичен, че е казал истината.

Попитан защо носи маска, след като вече е ваксиниран, Ангелов обясни, че това не означава, че не може да разнася вируса.

В Бяла, Русенско министърът на здравеопазването даде начало на програма за развитие на спешната медицинска помощ, които се осъществяват по Оперативната програма „Региони в растеж“. Проектът в града предвижда за филиала да бъде построена изцяло нова сграда.

В рамките на проекта ще бъдат напълно обновени и модернизирани 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, включително 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.

Общият бюджет на проекта е близо 164 милиона лева. Почти 400 000 лева от тях са национално съфинансиране, останалите средства са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...