Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Каназирева върна решението за застрояване на терена срещу кметството в „Източен“
Пловдив

Каназирева върна решението за застрояване на терена срещу кметството в „Източен“

Дани Каназирева
Дани Каназирева

Областният управител Дани Каназирева връща решението на Общинския съвет Пловдив за изменение на подробния устройствен план (ПУП) на  терена на бившия завод на Кока-Кола срещу кметството на район „Източен“ в Пловдив. Теренът е между бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Шести септември“, с площ от 48 декара и се очакваше бизнесменът Ангел Куков да строи там небостъргач.

Според мотивите решението  е незаконосъобразно в частта за одобрените устройствени показатели, които са завишени.

„В гласувания ПУП се предвижда кинт,  определящ максималната разгърната застроена площ, да е 4, а по Наредба №7 на МРРБ, която регламентира устройство на територията в частта производствени територии, коефициентът е 2,5. Отделно от това, решението на ОбС противоречи на Общия устройствен план на Пловдив, където  максимално допустимия коефициентът е фиксиран на 3, а максималната плътност на застрояване е до 50 процента. В гласувания ПУП е завишена до 70 на сто“, обясни инж. Данчо Желев от Областна администрация.

„Или ако следваме нормативната база и общия устройствен план, собственикът на терена може да построи 106 хиляди  квадратни метра, а с гласуваното решение квадратурата се увеличава на 170 хиляди квадратни метра“, допълни Каназирева

По думите й презастрояването е един от основните проблеми на Пловдив.

„Досега има приети редица ПУП-ове, които вече са влезли в сила и не може да бъдат отменени. За тези обаче, които сега се разглеждат и представят, трябва категорично да се прилага ОУП и нормативните актове. По този начин се защитава обществения интерес на населението“, уточни областният управител.

Още

Ангел Куков, който купи остров Адата, ще строи небостъргач в Пловдив

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...