Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » СЗО: COVID-19 не е създаден в лаборатория в Ухан
COVID-19 Здраве Свят

СЗО: COVID-19 не е създаден в лаборатория в Ухан

COVID-19
COVID-19

Световната здравна организация отхвърли спорната теория, че COVID-19 е създаден в лаборатория в китайския град Ухан. Мисия на СЗО е в Китай, за да установи откъде се е появил коронавирусът.

„Данните показват, че хипотезата вирусът да е изпуснат от лаборатория, е крайно невероятна и това не е обяснението за появата на COVID-19 сред населението“, казва Питър бен Ембарек – ръководител на делегацията на Световната здравна организация, посетилата централния китайски град Ухан, цитиран от БНР.

Учените, които са в Китай, съобщиха, че не са успели да идентифицират животното, от което вирусът се е прехвърлил на хората. Според тях болестта, която отне живота на над 2,3 милион души в света, произхожда от прилепи и вероятно се е прехвърлила на хората чрез друг бозайник, но конкретният вид все още не е установен. Няма и индикации, че болестта е била в Ухан преди декември 2019-а, когато за първи път беше разпозната, казва Ли Ванян – експерт от Китайската здравна комисия, но същевременно уточни, че това не е така за други държави:

„Въз основа на данните от различни държави установихме, че ковид може да е циркулирал по-рано от първите регистрирани случаи“.

Екипът на СЗО прекара един месец в Ухан, в това число двуседмична карантина. Учените бяха критикувани, че са посетили пропагандна изложба за възстановяването на Китай от пандемията, прекарали са само 1 час на пазара за морски дарове, където беше регистрирано първото огнище на заразата, няколко дни са били само в хотела и са били посещавани от китайски официални лица.

Още

Година след появата на COVID-19 екип на СЗО отива в Китай да проучи заразата
Експерт от СЗО: Борбата с COVID-19 ще трае дълго

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...