Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Стартира вторият импийчмънт срещу Тръмп
Свят

Стартира вторият импийчмънт срещу Тръмп

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Стартира вторият импийчмънт процес срещу Доналд Тръмп. Това е първият импийчмънт процес в историята на САЩ срещу бивш президент, предават медиите в Щатите.
Процесът започна с встъпително изявление на сенатор Патрик Лейхи. След това Сенатът гласува двупартийна резолюция с правилата как ще се проведе процесът. 11 сенатори от Републиканската партия гласуваха против резолюцията. 89 сенатори я подкрепиха.

Правилата са договорени от лидера на мнозинството в горната камара Чък Шумър, лидера на малцинството Мич Макконъл и адвокатите на Тръмп.

Джейми Раскин, който води импийчмънт мениджърите, започна дебата. Той отбеляза, че екипът ще се основава на фактите около бунта на 6 януари.

Мениджърите пуснаха видеоклипове от бунта. Сенатът ще чуе аргументите на импийчмънт мениджърите и защитата на бившия американски лидер през следващите дни. Сенатът планира да продължи с процеса в събота, неделя и понеделник (когато е федерален празник).

Ако импийчмънт мениджърите призоват свидетели, Сенатът ще проведе гласуване дали да бъде позволено. Ако не бъдат призовани свидетели, възможно е процесът да приключи до неделя или понеделник, тъй като защитата на държавния глава не се очаква да използва всички 16 часа, за да представи случая си.

Процесът ще започне с гласуване дали процедурите са конституционни, тъй като Доналд Тръмп вече не е президент на САЩ. Бившият държавен глава и съюзниците му, включително някои републикански сенатори, твърдят, че Сенатът няма юрисдикцията да съди Тръмп, защото той повече не е президент на САЩ и не може да бъде свален от поста.

По-рано днес лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви, че импийчмънт мениджърите ще представят нови доказателства на процеса срещу Доналд Тръмп.

В средата на януари 2021 г. Тръмп влезе в историята на САЩ като първия президент с два импийчмънта, след като Камарата на представителите одобри едно обвинение срещу американския лидер – подбуждане към бунт. 232 конгресмени срещу 197 гласуваха за импийчмънт на президента.

При първия процес в Сената в началото на миналата година само сенатор Мит Ромни от Юта подкрепи демократите. Тогава Тръмп бе оправдан. Сега се очаква повече републиканци да се присъединят към демократите. Необходими са 17 републиканци да подкрепят демократите в горната камара, за да осъдят американския лидер.

Обвинението в Сената трябва да бъде прокарано с 2/3 мнозинство, което изисква 67 гласа. От 20 януари демократите и републиканците имат по 50 сенатори и вицепрезидентът Камала Харис ще е решаващият вот. Това означава, че 17 сенатори от Републиканската партия трябва да гласуват с демократите, за да осъдят Тръмп. Американският лидер бе оправдан лесно по две обвинения на предишния процес, когато само един републиканец в Сената го призна за виновен по едното от двете обвинения.

Сенатът може да проведе още едно гласуване, което ще попречи на Тръмп да се кандидатира отново. Този път обаче се изисква просто мнозинство за прокарване на предложението. Това гласуване ще задейства Четиринадесетата поправка, която забранява заемане на федерална или щатска длъжност от всеки, който е взел участие в бунт. Приета след Американската гражданска война, поправката гласи, че никой не трябва да заема държавен пост в САЩ, ако преди е бил замесен в метеж срещу държавата.

Според някои експерти тази поправка може да бъде използвана да се забрани на Тръмп да заема държавна длъжност дори и ако бъде оправдан от Сената. Отново ще се изисква просто мнозинство в Сената. Вероятно на Тръмп ще му бъде наложена доживотна забрана, тъй като демократите имат мнозинство от 20 януари. /ПловдивПрес

Още

Обвинителният акт срещу Тръмп бе внесен в Сената

Тръмп: Да се молим за успех за новото управление

Тръмп осъди насилието, не каза и дума за решението за втори импийчмънт

С гласовете на десетина републиканци тръгна втори импийчмънт за Тръмп

Конгресът гласува за 25-та поправка, Пенс отказа да отстрани Тръмп

Пелоси задейства импийчмънт за Тръмп

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...