Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Експертният съвет отхвърли прединвестиционните проучвания по проекта Въча
Пловдив

Експертният съвет отхвърли прединвестиционните проучвания по проекта Въча

Експертният съвет се проведе днес.

Областният експертен съвет с мнозинство отхвърли прединвестиционните проучвания по проекта  за  водоснабдяването на Пловдив и още 6 общини в областта от каскада Доспат – Въча. Това стана ясно след проведеното гласуване, в което участваха близо 30 институции.

Според експертите са констатирани  няколко съществени пропуски и непълноти  в представения проект, както и недостатъци в самата му разработка съгласно заданието. Също така няма проект за следваща фаза. Няма съгласуване на пунктове за водовземемане. Основен проблем е, че по посочените два варианта за водовземане има категоричен отказ за съгласуване от „НЕК“ ЕАД.

Освен това липсва технология на пречистване, доказана с пилотна инсталация, определената санитарно-охранителна зона е необоснована.

Налице е необосновано удължаване с над 10 км на водопроводите до населените места.

Стойността, която е предложена, е 600 милиона лева, но редица пропуски в разработката, ще доведат до нейното покачване с най-малко 100 милиона лева. Това ще оскъпи водата до крайния потребител и ще е на цена от 3,38 лв през първата година след изпълнение на проекта.

Още

30 институции умуват за каскадата Доспат – Въча
Дебатират два варианта за реализацията на каскадата Доспат-Въча

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...