Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Пилотска грешка е причина за смъртта на Коби Брайънт
Баскетбол Важно Свят Спорт Спорт Важно

Пилотска грешка е причина за смъртта на Коби Брайънт

Коби Брайънт и дъщеря му Джиана
Коби Брайънт и дъщеря му Джиана

Пилотът, който катастрофира миналата година с хеликоптера, превозващ баскетболната звезда Коби Брайънт, е взел серия лоши решения, които са го довели до това да лети на сляпо срещу стена от облаци, в която така загубил ориентация, че е смятал, че се издига, докато хеликоптерът е летял към хълм в Южна Калифорния. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на представените във вторник заключения от разследването на катастрофата на 26 януари 2020 г., отнела живота на Брайънт и още осем души на борда, сред които 13-годишната дъщеря на баскетболиста Джиана.
Националният съвет по безопасност на транспорта в САЩ смята за виновен за катастрофата преди всичко пилота Ара Зобаян. Макар и опитен пилот, той е пренебрегнал обучението си, нарушил е правилата за полети, като е летял в условия, при които не може да вижда, и не е взел алтернативни мерки, като това да забави и кацне, или да превключи на автопилот, които са можели да предотвратят трагедията. Според Националния съвет по безопасност на транспорта вероятно пилотът се е чувствал под напрежение в стремежа да закара своя известен клиент на мача на дъщеря му.
Агенцията критикува също компанията оператор на хеликоптера – „Айланд експрес хеликоптерс“, за незадоволителни прегледи и надзор на мерките за безопасност, пише БТА.
Когато Зобаян решил да се издигне над облаците, той е попаднал в капан, довел до лош край много полети. Когато пилот изгуби визуални ориентири, летейки в мъгла или тъмнина, вътрешното ухо изпраща погрешни сигнали на мозъка, които предизвикват пространствена дезориентация. Зобаян е съобщил на авиодиспечерите, че се издига, когато всъщност се е снижавал бързо към стръмния хълм близо до Калабасас, е заключението на следователите.
По данни на Националния съвет по безопасност на транспорта между 2010 и 2019 г. са станали 184 авиокатастрофи заради пространствена дезориентация, включително 20 фатални случая с хеликоптери.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...