Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Пловдив изпреварва по механичен ръст на населението София
Важно Градът Общество

Пловдив изпреварва по механичен ръст на населението София

Преброяването се отлага.
Преброяването се отлага.

Очакванията са градът да продължи да привлича хора в активна възраст

За поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи изследването „Регионални профили: показатели за развитие“, което предоставя обхватна информация за развитието на областите в страната. В допълнение ИПИ представи и фокусиран анализ, посветен на икономическото и социалното развитие на областите в Южна България. Данните показват положителните тенденции в икономическото развитие на Южна България.

Петър Ганев
Петър Ганев

Според статистиката на НСИ за 2019 г. Пловдив отчита положителен механичен прираст от 3,1 %, следван от София с 2,4% и останалите големи градове. Това е най-високата стойност на града от две десетилетия насам.

„Положителният механичен прираст е факт, както на областно ниво, така и на ниво община, което е нормално на фона на развитието на Община Пловдив“, заяви старши изследователят в института за пазарна икономика Петър Ганев.

Той допълва, че в периода 1990 до 2011 г. в Пловдив се наблюдава замръзване на ръста на населението, а след 2011 процесът рестартира и отново започва да се наблюдава ръст на хората, които идват да живеят и работят в града. По думите му това се дължи на два фактора – индустриалното развитие в периферията на Пловдив и ръста в дигиталните услуги.

„Много от индустриалните терени в съседните общини, като „Родопи“ и „Марица“ се развиха, добра е и свързаността на Пловдив с други центрове в Южна България, което оказва положително влияние“, коментира Ганев.

По данни на ИПИ заетостта в сектора на информационните и комуникационните технологии в Пловдив се е удвоила за период от 5 години. В рамките на 2014 – 2019 броят на заетите хора в сектора е нараснал от 2500 до близо 5000 за цялата област (в тази цифра не влизат заетите в аутсорсинг индустрията).

„Голяма част от тях са фокусирани в самия град Пловдив, така че това развитие на дигитални услуги в града и индустрия в широката периферия обърна и социалното развитие, което се усеща и от притока на хора в града“, уточни още Петър Ганев. По думите му Пловдив е пример за това, че развитата икономика може да издърпа всички други социални индикатори в положителна посока.

Според Ганев динамиката в дигиталния сектор и конкретно в информационните технологии ще се запази, въпреки пандемията, заради конкурентните предимства в сектора.

„Извънредната обстановка може да провокира допълнителни процеси. По-малкото присъствие в офиса и работата от вкъщи е шанс за Пловдив, като втори IT център в страната, да се развие още повече и да привлече още млади хора, които предпочитат да живеят в Пловдив пред столицата“, добави още Ганев.

Експертите от ИПИ отбелязват още, че Пловдив се откроява и като един от най-добрите примери от гледна точка на фокусирана работа за развитие на индустриалните площи. Според тях това се дължи на позицията на самия град, обширната работна ръка в близост до него и подходящите терени.

„В допълнение безспорно добрата работа на екипа на Тракия икономическа зона дава допълнителна енергия, която не съществува на други места. В Пловдив се наблюдава комбинация от съвместна работа на частни инициативи, община и бизнес, която дава добър резултат и това се вижда по данните и позиционирането на Пловдив в националния дебат като място където индустрията се развива“, подчерта Петър Ганев.

Анализът на експертите от Института за пазарна икономика показва, че дългосрочните тенденции, като положителната промяна в индустрията и ръстът на дигиталните услуги, ще останат в сила за Пловдив, за разлика от други места в България. Според старши експерт Ганев е важно как Пловдив ще успее да си взаимодейства с други активни региони в страната.

„Екипите, отговорни за привличане на инвестиции търсят общи инициативи и основа за работа заедно. Планирането за следващите 7 години показва, че сътрудничеството ще бъде междуобщинско и междурегионално, което ще доведе до по-голямо регионално развитие и положителни промени“, заяви Петър Ганев./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...