Quantcast
Новини Пловдив » Образование » Филм за музея на Левски в Карлово снимаха учители от Спортното СНИМКИ
Образование Пловдив

Филм за музея на Левски в Карлово снимаха учители от Спортното СНИМКИ

Къщата на Левски

Филм за Национален музей „Васил Левски“ в Карлово снимаха учители от Спортното училище в Пловдив. За да реализират целта си, математичката Цветомила Фотева, учителят по изобразително изкуство Петко Иванов и педагогическият съветник Стефан Сукнаров посетиха родния град на Апостола. Видеото ще бъде изработено по повод патронния празник на Спортно училище „Васил Левски“ – 19 февруари.

Преподавателите бяха посрещнати в родната къща на Дякона от директора на музея Дора Чаушева, а  уредника Виктор Комбов изнесе беседа за живота и делото за най-великия българин.

Филмът, който преподавателите заснеха, пресъздава обстановката в родната къща на Васил Левски, която е от ранния период на Възраждането. Строена е през 18. век от Кунчо Иванов – дядото на Левски, а след това в нея живеят двамата му синове. Дълги години необитавана, тя рухва в периода около Освобождението. Възстановена е през 1933 година. Четири години по-късно отваря врати за посетители.

Музейният комплекс включва изложбена зала, в която са поместени картини на видни български художници, посветени на живота и делото на Дякона, параклис, родната къща на Левски и паметник на Гина Кунчева – майката на Левски, Чардаклиевата къща.

Като патрон на училището Апостола несъмнено е и пример за всичките му възпитаници. Смелостта, отговорността и отдадеността са качества, които превръщат Левски в национален герой, а учениците на Спортното училище в Пловдив- в шампиони.

Календар със снимки на десетте най-добри от тези шампиони, които ще бъдат наградени на патронния празник, бе подарен на музея. В знак на благодарност за проявеното внимание Дора Чаушева пък подари на учителите портрет на Левски, който вече е поставен на видно място в сградата на школото.

Завършеният филмов проект ще бъде публикуван както в сайта на училището https://suvlevski.com/, така и в ютуб канала на Спортното, ще бъде прожектиран и в час на класа.

Видеото е само част от богатата програма по случай честването на патронния празник на СУ „Васил Левски“ на 19 февруари.

Организирани са също викторини, които ще се проведат на Олимпийския ден – 17 февруари, както и литературни конкурси на теми ,,Олимпийските идеи и ценности“ и ,,Съвременните апостоли днес“./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...