Quantcast
Новини Пловдив » България » Доц. Ангел Кунчев: 12 области са в червената зона, само 4 са в жълтата
COVID-19 България Важно

Доц. Ангел Кунчев: 12 области са в червената зона, само 4 са в жълтата

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

В момента имаме 12 области в червената зона, също толкова са в оранжевата и само 4 в жълтата. Темпът на нарастване на случаите с коронавирус все още не е много голям, но е видим. Той е налице както при заболеваемостта, така и при смъртността. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг за разпространението на COVID-19.

Той обяви, че сме на 26 място сред 27-те страни в ЕС и на шесто място на Балканите по заболеваемост. „Най-високи нива са регистрирани в Португалия и Испания, а най-ниски в България и Гърция”, коментира доц. Кунчев. по смъртност сме на 15-о място в ЕС.

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски коментира, че 32% е по-голяма заболеваемостта в сравнение с миналата седмица, а смъртността е увеличена само с 4%. В болниците има над 15% увеличение на заетите легла за болни от COVID-19.

„Нямаме данни за реваксиниран човек, който е дал положителна проба за COVID-19. Нека да припомня, че постигането на нимунитет става не по-рано от 10-ия ден след поставянето на втората доза ваксина“, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По думите му това, което се случва в Европа и България е началото на трета вълна. Той увери, че  има организация до края на февруари и не по-късно от 5-и март, да сме готови с  трета фаза на ваксинационния план. Фаза 4 може да започне в началото на март.

„Когато имаме заболели 200 души на 100 000 за 14-дневен период, ние ще се съберем и ще вземем необходимите мерки. Дотогава не искам да казвам нещо категорично, за да не подвеждаме българските граждани. Нека те да бъдат спокойни”, коментира още проф. Ангелов./ПловдивПрес

Още новини по темата

Проф. Костадин Ангелов: Вероятно това е началото на трета вълна на COVID-19

913 нови заразени с коронавирус, 94 са в Пловдив, 45 българи са починали

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...