Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Над 85% от анкетираните родители не искат учениците да бъдат тествани за COVID-19
България Важно Образование

Над 85% от анкетираните родители не искат учениците да бъдат тествани за COVID-19

COVID-19
COVID-19

Ясни са резултатите от анкетата сред родителите относно нагласите им към възможността учениците да бъдат тествани с бърз антигенен тест. Процентът на участвалите в проучването родители е 76,67%, съобщиха от МОН.

От този процент положително становище за тестване на децата им са изразили само 14,65%.

Анкетата беше пусната миналата седмица към директорите на училищата и детските градини в цялата страна. Допитването предизвика полярни реакции и дискусия по темата, съобщи bTV.

Преди дни здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че тестването би позволило децата да са повече време в училище, така че да не се налага да се сваля нивото на предстоящите изпити.

Той определи нежеланието на родителите да бъдат тествани децата като „голям проблем“. Междувременно от МОН публикуваха отговори на най-задаваните въпроси от родителите във връзка с потенциалното тестване.

1. Каква е целта на тестването и колко често ще се прави?

– Целта на провеждането на антигенно тестване сред учениците е да се направи „моментна снимка“ на заболяемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение.

2. За коя възраст се отнася тестването?

– Тестването ще може да бъде проведено на желаещите ученици от 1. до 12. клас. То няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст – в детските градини.

3. Кой взима пробата, къде и как? Кой получава резултатите?

– За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители, а при необходимост от последващи действия (карантиниране на паралелка и/или допълнително изследвания на контактни лица) – съответният класен ръководител и директор на училище.В резултат на получената информация от проучването и осигуряването на необходимия брой тестове, ще бъде определено за отделните училища времето и медицинските специалисти, които ще извършат тестването. На учениците ще бъде направен антигенен тест от медицинско лице, като процедурата цели откриване на вируса, което може да предизвика локален дискомфорт.

4. В кои случаи може да се назначи повторен тест с РСR?

– PCR тест е възможно да бъде назначен само в случаи, когато това е предписанието и препоръката на медицинско лице.

5. Предвижда ли се тестване за антитела?

– На този етап не се предвижда прилагане на тестове за откриване на антитела сред учениците и учителите./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...