Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Костадин Ангелов: Вероятно това е началото на трета вълна на COVID-19
COVID-19 България Важно

Проф. Костадин Ангелов: Вероятно това е началото на трета вълна на COVID-19

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов

„Вероятно това, което се случва в Европа и България, е началото на трета вълна на коронавируса. За последните седмици отчитаме една устойчива тенденция за увеличаване на случаите с  COVID-19. Това заяви на редовния брифинг на НОЩ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той подчерта, че благодарение на мерките в България, които са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболеваемост и в Европа.

„Сравнени мерките в нашата страна са изключително либерални. Благодарение на тях постигаме резултатите като темп на заболеваемост и смъртност сравнени с нивата в ЕС.”, обяви той.

За последната седмица потвърдените случаи са 5708, а излекуваните са 3659. Тенденцията е обърната – има голям брой заразени и по-малко са излекуваните.  В лечебните заведения заетостта е 35 процента за неусложнени пациенти, за интензивни пациенти е 38 на сто. Прави впечатление по-високата заетост на леглата в областите Блгагоевград, Варна Габрово, Пазарджик, София област, Силистра, Хасково и Шумен, каза той.

В последните дни открихме тъжна закономерност – когато в резултат на увеличаване на инфектираните случаи затягаме мерките, се говори, че пречим на икономиката, а  когато разхлабваме мерките, се говири ,че не ни е грижа за здравето на хората. Всички ние, които стоим пред вас, плащаме изключително висока лична цена и цена като екип. Но само по този начин можем да извоюваме победата над този вирус, увери здравният министър.

Той коментира, че има проблеми с доставките на ваксини на европейско ниво и  това рефлектира и в нашата страна. „Във всичките си действия се ръководим от интересите на българския народ. Намираме се в световна криза, голяма част от договорите не се изпълняват в срок, това рефлектира върху търпението на гражданите на ЕС“, каза още проф. Ангелов./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...