Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Сачева: Осигурени са средства за подпомагане на бизнеса до края на септември
Бизнес България Важно

Сачева: Осигурени са средства за подпомагане на бизнеса до края на септември

Деница Сачева
Деница Сачева

Осигурени са средства за подпомагане на бизнеса до края на септември. Това заяви в Разград министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Досега по най-масовата мярка „60/40“ са разплатени 825 милиона лева, а в туризма и транспорта – около 100 милиона.

По думите на социалния министър, забавяне имало единствено по мярката в подкрепа на затворените бизнеси.

Досега по мярката „60/40“ са запазени 300 хиляди работни места и около 30 хиляди в туризма и транспорта, за които помощта е 80/20.

Здравните осигуровки обаче са за сметка на работниците и служителите, излезли в неплатен отпуск, които се подпомагат от държавата, съобщи БГНЕС.

За мярката, която се отнася до родителите и децата, които трябва да ходят дистанционно на училище, са отделени 73 милиона лева, като вече са подкрепени почти 40 хил. семейства, посочи още министър Сачева. Тя подчерта, че на този етап подкрепата от 50 лева към пенсиите ще се дава до края на март.

По думите на министър Сачева няма още решение, но по всяка вероятност ще се вземе такова подкрепата да продължи и през април, тъй като извънреднатата епидемична обстановка е удължена до края на април.

„Ние обвързваме даването на тези 50 лева именно с епидемията и с това, че средният разход на един пенсионер за лекарства на месец е 56 лева. Така че 50 лева са разходите, с които ние бихме могли да ги подкрепим в процеса на пандемията“, допълни социалният министър.

Министър Сачева съобщи още, че се наблюдава известен ръст на безработицата през януари./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...