Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » СЗО: Новите щамове на коронавируса няма да предизвикат нова пандемия
COVID-19 Свят

СЗО: Новите щамове на коронавируса няма да предизвикат нова пандемия

Рекорден ръст на заразените
COVID-19

Разпространението на мутиращите варианти на коронавируса няма да предизвикат нова пандемия, заяви директорът на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация /СЗО/ Ханс Клюге в интервю пред испанския вестник „Паис“.

„Новите варианти жестоко ни напомнят, че вирусът все още ни поразява. Но това не е нов вирус, това е нормалната еволюция на всеки патоген, който се опитва да се адаптира към своя приемник, човека. Това не е началото на нова пандемия, но разбира се, трябва да бъдем много бдитетелни!“, подчерта Клюге, цитиран от БТА.

Според него бдителността е важна, тъй като новите щамове могат да предизвикат повторни заразявания и по-бързото разпространение на инфекцията. А това ще усложни работата на здравните системи в някои страни и възможността им да се справят с пандемията. Освен това новите варианти могат да повлияят на ефикасността на ваксините.

„Трябва да бъдем внимателни, тъй като, ако станем свидетели на по-бързото разпространение на коронавируса и нарасне придвижването на ваксинираните хора, може да се стигне до увеличаване на смъртността“, заяви представителят на СЗО. В заключение той каза, че 2021 година ще стане поредната с COVID-19 , но заболяването ще бъде по-управляемо и по-предсказуемо.

От началото на пандемията от коронавируса в света се заразиха около 106,9 милиона души, а над 2,3 милиона починаха./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...