Quantcast
Новини Пловдив » България » ЦИК: Увеличихме с 50% парите на членове на СИК
България Важно

ЦИК: Увеличихме с 50% парите на членове на СИК

Таня Цанева и Димитър Димитров

Възнагражденията на членовете на  СИК се увеличават с 50%. Това съобщи говорителят на ЦИК Таня Цанева. До момента са подадени 13 934 заявления от българи за гласуване в чужбина. Най-много са от Великобритания – 3277, следват Германия –  2759, Испания – 1390, САЩ – 950.

Цанева съобщи, че представители на ЦИК вчера са имали среща с министъра на здравеопазването за ваксинирането на членовете на РИК и СИК. До края на следващата седмица се очаква да има указания от министерството.

Членовете на РИК няма да е проблем да се ваксинират, защо до утре ще има поименен членски състав на РИК. Проблемът за членовете на СИК обаче е съществен, защото срокът за определянето на съставите на СИК е до 3 март и няма как да се имунизират на тази дата.

От ЦИК са провели среща и с министъра на вътрешните работи, предтавители на полицията, ДАНС и жандармерията относно охрана на централния склад в София, в който се намират машините за гласуване и транспортирането им до секциите.

Цанева обясни, че всеки кмет на община трябва да посочи секциите за гласуване в съответното населено място и да потвърди номерата им. От ЦИК са изпратили писма до всички кметове на общини с указания да  се изпрати броят на секции с над 300 избиратели, за да се знае къде ще бъдат  ситуацирани машините за гласуване. „Трябва да получим и прогнозен брой мобилни и подвижни секции“, обясни Цанева.

До момента в ЦИК има 13 жалби./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...