Quantcast
Новини Пловдив » България » Защо Пловдив този път ще е арена за лидерски сблъсък
Анализи България Важно Мнения Политика

Защо Пловдив този път ще е арена за лидерски сблъсък

Време е да се разберат като мъже.
Време е да се разберат като мъже.

Ваня ДРАГАНОВА


Корнелия Нинова се изправя срещу Бойко Борисов като водач на листата в Пловдив. В ДПС искат за водач Мустафа Карадайъ или Ахмед Доган, очаква се и Христо Иванов да е първи в листата на Демократична България точно в Пловдив. И да няма други, се очертава лидерски сблъсък, какъвто досега не е имало на пловдивска територия, макар Борисов да е водач на листата тук, откакто ГЕРБ се явява на парламентарни избори.

За Христо Иванов изборът е логичен – десницата по традиция се представя достойно в десния Пловдив, наричан преди години Синята крепост, а след това смятан за крепост на ГЕРБ. Но какво прави тук Корнелия Нинова и защо в ДПС искат лидера или почетния си председател, като от години нямат дори един депутат от Пловдив? Една от възможните причини е да смятат, че Пловдив вече не е крепост на ГЕРБ, защото проблемите в партията тук са добре известни. И резултатите от последните избори го показват, с цялата условност на съпоставката на един вид вот с друг. На парламентарните избори през 2017 г. ГЕРБ получиха 61 074 гласа. 2 години и половина по-късно Здравко Димитров беше избран за кмет с 46 887 гласа. Разликата е внушителна. Дали ГЕРБ ще успеят да се доближат до резултата си от 2017-а, много зависи от хората в листата и от тяхното подреждане.

Важно е и дали в нея ще бъде спусната областната управителка Дани Каназирева, която в ГЕРБ – Пловдив, е крайно нежелана. Тя не получи нито една номинация, за разлика от Спас Гърневски например, макар да не е партиен член.

Нинова вероятно ще води листата на БСП в Пловдив на принципа на репликата си към Борисов от парламентарната трибуна преди години: „Елате отвън да се разберем като мъже!“.

А и защото, след като изключи Георги Гергов от БСП, трябва сама да опита да подобри резултата на партията си в Пловдив. Дали ще успее, зависи от това, дали хората, които не гласуваха за БСП заради Гергов, са повече от привържениците му, които сега чакат Нинова да се провали с гръм и трясък и не е изключено да вредителстват с всички сили.

Битката е за 11 депутатски мандата. Които преди 4 години бяха разпределени така – 5 за ГЕРБ, 3 за БСП, 2 за Обединените патриоти и 1 за „Воля“. Тогава разединената на три десница остана под прага за парламента, но сега социолозите ѝ предричат сигурно влизане в 45-ото народно събрание. Патриотите и „Воля“ се явяват в различни конфигурации този път, така че предстои сблъсък и за гласовете на патриотично настроените избиратели, които в Пловдив не са малко.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...