Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Пак глобиха „Олинеза“ – имитира опаковка на конкурент
Бизнес България Важно Съд и Прокуратура Храни и напитки

Пак глобиха „Олинеза“ – имитира опаковка на конкурент

  • Трябва да плати 37 086 г. лв. за имитация на опаковките на майонеца №1 у нас

Компанията за производство на майонеза, кетчуп и сосове „Олинеза“ е осъдена окончателно да плати глоба от 37 086 лв. за заблуждаващ дизайн, като е имитирала опаковките на пловдивския си конкурент „Краси“. Това гласи решение на тричленен състав на Върховния административен съд от 5 февруари 2021 г., което не подлежи на обжалване.

Глобата е за нарушение на чл. 35, ал. 2 от Закона за защита на конкуренцията. От април 2016 г. до подаването на жалбата през 2017 г. „Олинеза Премиум“ ЕООД, наследник на „Олинеза“ ООД, е разпространявала на пазара продукт майонеза „Олинеза“ в пластмасови опаковки, които са сходни с наложената на пазара опаковка на майонеза „Краси“, регистрирана като
триизмерна марка от Пловдивската Фабрика. Така „Олинеза“ въвела в заблужедние потребителите относно производителя на продукта, се казва в проверката на КЗК.

Става въпрос за опаковки на майонеза „Олинеза трапезна“ и „Олинеза пушена“, които използват пластмасови кутии с форма, сходна на регистрирани от „Консул“ марки и промишлен дизайн.

„Няма спор, че майонеза „Краси“ е придобила широка известност и е разпознаваема от потребителите. Близкото позициониране на двата продукта, чийто външен вид е с висока степен на сходство, създава риск от заблуда на потребителя, още повече, че естеството на двата продукти – бързообротни и в нисък ценови клас, създава предпоставка за заблуда“, става ясно от решението на съда.

Заради иматацията на опаковките на „Краси“, на „Олинеза“ е наложена минимална глоба от Комисията за защита на конкуренцията от 0,1 на сто от нетния оборот на компанията за 2018 г. в размер на 37 086 лв.

Това е поредната глоба на „Олинеза“. Само преди два месеца компанията беше глобена с 1,48 млн. лв. заради използването на заблуждаващия етикет „Домашна майонеза“ на опаковките си. В домашната майонеза вместо истински яйца „Олинеза“ използа като съставка „яйчен прах“.  Според съда наименованието на процесния продукт като домашен, при положение, че нито е изготвен в домашни условия, нито е приготвен по домашна рецепта, въвежда в заблуждение потребителите относно съществени качества на продукта и представлява форма на нелоялна конкуренция“. Глобата от 1,48 млн. лв. представлява 4 на сто от нетния приход на компанията за 2019 г.

През 2015 г. КЗК глоби c 253 960 лв. прoизвoдитeля нa мaйoнeзa „Oлинeзa” зa зaблуждaвaщa и пoдвeждaщa рeклaмa, рeaлизирaнa чрeз пocлaниeтo „-15%”. КЗК пocтaнoви, чe рeклaмaтa „-15%” e зaблуждaвaщa пo cвoя хaрaктeр oт глeднa тoчкa нa нeйнoтo прeдcтaвянe и cъздaвa у пoтрeбитeлитe зaблудa пo oтнoшeниe нa цeнaтa нa прoдуктa „Oлинeзa трaпeзнa мaйoнeзa”, 200 г и нa нaчинa нa нeйнoтo фoрмирaнe при прилaгaнe нa oтcтъпкaтa oт 15%.

Тaкa фoрмулирaнaтa рeклaмa cъздaвa прeдcтaвa у пoтрeбитeля, чe при зaкупувaнe нa прoдуктa „Oлинeзa трaпeзнa мaйoнeзa”, 200 г, oт кoйтo и дa e търгoвcки oбeкт, нa тeритoриятa нa цялaтa cтрaнa, бeз oгрaничeниe във врeмeтo, щe мoжe дa зaкупи прoдуктa нa цeнa, нaмaлeнa c 15% cпрямo цeнaтa, нa кoятo дo мoмeнтa e зaкупувaл cъщия прoдукт. Тогава глoбaтa e в рaзмeр нa 1 на сто oт нeтнитe прихoди oт прoдaжби нa дружecтвoтo зa финaнcoвaтa 2014 г. /ПловдивПрес

Още

1 479 040 лв. глоба за „Олинеза“ за подвеждащото „домашна майонеза“

Разследване: Разпродават „Олинеза“, изгонен съдружник си иска своето

Димитър Консулов: Имам забележки към властта, да спре изявите на такива като Мангъров

Шефът под прикритие Христо Кръстев овладял „Олинеза“ със серия от измами

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...