Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Илън Мъск дава смайващите $100 млн. награда за ключово изобретение
Важно Посоки Свят Технологии

Илън Мъск дава смайващите $100 млн. награда за ключово изобретение

Илън Мъск дава $100 млн. награда за изобретение
Илън Мъск дава $100 млн. награда за изобретение

Илон Мъск отново смая почитателите си по цял свят и провокира научната мисъл. Създателят и изпълнителен директор на Tesla и SpaceX обяви награда от 100 милиона долара за екипа или организацията, която създаде устройство, което улавя и премахва въглеродния двуокис.
Името на тази надпревара на интелекта и таланта е XPrize Carbon Removal, наградата се осигурява от самия Мъск и фондация „Мъск“, а организатор е неправителствената организация XPrize Foundation.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от XPRIZE (@xprize)

Внушителната награда цели да стимулира дизайнери и новатори да изобретят машина, която улавя големи количества въглероден двуокис директно от атмосферата или от океаните.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от XPRIZE (@xprize)

Мъск и XPrize Foundation се надяват по този начин да се намери решение, което да помогне за премахването на един гигатон (или един милиард тона) CO2 от атмосферата на Земята за година.

Организаторите подчертават, че до 2030 г. човечеството трябва да може да „улавя“ по 6 гигатона въглероден двуокис на година, а до 2050 г. – по 10. Само така ще могат да се изпълнят договорките от Парижкото споразумение за климата.
XPrize Carbon Removal започва тази година и ще продължи общо четири години, като това е най-голямата парична награда, давана някога за нещо на планетата. Но, както подчертават от организацията, състезанието „цели справянето с най-голямата заплаха за човечеството – климатичните промени.“
Пълни детайли за XPrize Carbon Removal ще бъдат налични на сайта xprize.org  на 22 април – Денят на Земята. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...