Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Сърбия започва производство на руската ваксина Sputnik V срещу коронавирус
COVID-19 Балкани Важно Свят

Сърбия започва производство на руската ваксина Sputnik V срещу коронавирус

Спутник V се превръща в световен хит
Спутник V се превръща в световен хит

Русия даде одобрение за производство на ваксина Covid-19 Sputnik V в Сърбия, съобщава АФП.

„Първата фаза от производството на руската ваксина Sputnik V на територията на Сърбия е предварително одобрена,“ заяви в изявление министърът на иновациите на Сърбия Ненад Попович.

Съобщението е направено, след като делегация от експерти от руските министерства на промишлеността и търговията, Руския фонд за директни инвестиции (RDIF) – който финансира ваксината – и държавния институт по лекарствата на балканската страна посетиха базирания в Белград институт по вирусология.

„Те са доволни от видяното в института „Торлак“, обясни министърът.

Друга група руски експерти трябва да посети Сърбия в рамките на следващите 15 дни, за да прецени какви технически и технологични условия трябва да бъдат изпълнени, за да се позволи пълномащабно производство на ваксината на сръбска територия, добави той.

Сърбия ваксинира най-бързо в Европа, след Великобритания. Досега в страната със седем милиона души са ваксинирани над 600 000 души.

Сърбия, която се стреми да се присъедини към Европейския съюз, но също така поддържа деликатен баланс на отношения с Китай и Русия, използва три ваксини – Sputnik V, китайския Sinopharm и американско-германската Pfizer/BioNTech.

От началото на пандемията страната е потвърдила повече от 400 000 инфекции и повече от 4 000 смъртни случая от респираторно заболяване.

По-рано премиерът Ана Бърнабич благодари на Китай, както и на президента Си Дзинпин за подкрепата на Сърбия по време на борбата й с коронавируса.

„Получаваме контингент от 500 000 ваксини. Това означава, че имаме 1 500 000 ваксини Sinopharm в Сърбия, което с отлична организация на ваксинацията ни позволи да бъдем втората държава в Европа и седмата в света по брой ваксинирани“, коментира Ана Бърнабич.

Още

Вlооmbеrg: Ваксината „Спутник V“ дава ключова преднина на Русия

Унгария сключи сделка, купува от руската ваксина „Спутник V“

ЕС преговаря с Русия за ваксината „Спутник V“

Сърбия започна ваксинация с руската СпутникV, Дачич първи се боцва

Русия ще ваксинира и хората над 60 години със „Спутник V“

Създателят на „Спутник V“: Нашата ваксина пази 2 години

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...