Quantcast
Новини Пловдив » Важно » В Турция откриха спрей, който убива COVID-19 за 60 секунди
COVID-19 Важно Свят

В Турция откриха спрей, който убива COVID-19 за 60 секунди

COVID-19
COVID-19

На прага на третата вълна на коронавируса – нов лъч надежда в борбата срещу пандемията. Турски учени твърдят, че са разработили спрей, който убива COVID-19 за 60 секунди. Според тях разтворът е безопасен за човешките клетки и дори спомага заздравяването на тъканите. Първоначално спреят е бил тестван срещу грип, но с началото на коронакризата експертите установяват, че той има пряк ефект и върху COVID-19. За него разказа хирургът Ахмед Юмит пред Нова телевизия.

„От няколко години насам работя върху разтвор, който, според мен, би бил доста полезен на човечеството. Проведох множество експерименти, заедно с други учени, и установих, че той има свойството да помага на тъканите да се регенерират. Заедно с колегите ми установихме, че разтворът може да се използва в качеството си на антивирусен и антибактериален. Това ни накара да задълбочим изследванията си”, обяснява той.

Хирургът посочи, че първоначално разтворът бил тестван върху плъхове и зайци. Резултатите от експериментите помогнали да се изгради тезата, че той би бил полезен в областта на медицината.

„Решихме да превърнем разтвора в назален или гърлен спрей, който да служи като бариера между клетките на организма и бактериите. Не спряхме дотук. С идването на пандемията осъзнахме, че COVID-19, както всички останали вируси, има липидна обвивка. Проведохме множество експерименти и осъзнахме, че нашият разтвор би могъл да победи вируса”, посочи Юмит.

Според мен хората задължително трябва да се ваксинират. Заедно с ваксината обаче, вземайки предвид факта, че все още нямаме ефективно лекарство срещу коронавируса, ние трябва доста внимателно да подбираме методите си на защита. Е, подходящ метод е използването на спрей – той обаче трябва да е комбиниран с миене на ръце, носене на маски и социално дистанциране, коментира още лекарят.

Той обяви, че в Турция спреят срещу COVID-19 струва 99 лири, което прави някъде около 11 евро на територията на Европа. Разбира се, всяка държава би могла сама да определи цената му на базата на своите разбирания.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...