Quantcast
Новини Пловдив » България » Д-р Марков: Борисов говори като политик преди избори, надявам се да промени позицията за ресторантите
COVID-19 България Важно

Д-р Марков: Борисов говори като политик преди избори, надявам се да промени позицията за ресторантите

Д-р Петър Марков
Д-р Петър Марков

Надявам се премиерът Бойко Борисов да коригира позицията си за отварянето на ресторантите на 1 март и да се вслушва повече в колегите, които се занимават с контрола на епидемията“. Това заяви пред bTV епидемиологът д-р Петър Марков, който е преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

По-рано премиерът заяви категорично, че каквото и да се случва ресторантите ще отворят на 1 март.

„Премиерът е казал това за ресторантите, но също чувам, че моите колеги – здравният министър и доц. Кунчев, говорят по-различни неща. Те са доста по-въздържани в своите обещания. Неговите думи ми звучат като на политик преди избори“, коментира още Марков.

По думите му ресторантите трябва да се отворят само ако се вземе предвид броя на случаите. „Имаме нарастване трета поредна седмица, нарастват и смъртните случаи“, припомни Марков.

Той коментира, че всички мерки трябва да се спазват, а ако се въвеждат нови – това да се прави рано. Специалистът определи темпът на ваксиниране у нас като недобър.

„В цяла Европа имаме ниска наличност на ваксини, това е донякъде поради факта, че ваксините са лицензирани скоро и фирмите трябва да ги произведат“, коментира Марков. По думите му причината у нас да има малко ваксини е, че когато са били договаряни количествата е имало голяма несигурност.

„Сега спечелиха страните, които през пролетта поеха риск и договориха големи количества от различните ваксини“, допълни Марков. Според него до лятото е възможно да бъдат покрити поне спешните нужди за ваксиниране.

Относно все още неясните препоръки дали хора, които са преболедували от коронавирус трябва да се ваксинират, Марков коментира, че само една доза от препаратите може да повиши естественият им имунитет./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...