Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » През 2020 година: 304 са подадените сигнали до пловдивския омбудсман
Градът Общество Пловдив

През 2020 година: 304 са подадените сигнали до пловдивския омбудсман

Борислав Стаматов
Борислав Стаматов от 5 години е и. д. омбудсман.

Галина ГЕОРГИЕВА

304 са подадените сигнали в приемната на пловдивския омбудсман Борислав Стаматов за миналата година. Това става ясно от отчета на обществения посредник за 2020-а, който общинските съветници трябва да приемат на предстоящата сесия на16 февруари.

44 са жалбите за незаконно строителство и устройство на територията. Хората се оплакват от разбити улиците и тротоари и лошо състояние на голям подлез в центъра на Пловдив.

„Масово се ширят както в страната, така и в Пловдив, вътрешни преустройства на апартаменти. Това „народно творчество“ е особено опасно при земетресения, тъй като самото преустройство става без надзора на специалисти, защото е без проекти и разрешение за строеж, а често се премахват и носещи стени. Препоръчваме на Община Пловдив и районните администрации да разработят процедури, чрез които да се контролира този процес“, пише в годишния доклад на омбудсмана.

Според институцията управителите на етажната собственост и професионалните домоуправители трябва активно да участват в този процес. В документа се напомня, че скоро ще започне паспортизацията на сградите у нас и се настоява администрацията да глобява всички, които извършват незаконно строителство.

От сигналите на пловдивчани става ясно, че градът е много плътно застроен, липсват детски площадки и паркове. Хората се оплакват от мудност в работата на администрацията, която с години не премахва незаконни сгради, за които има влезли в сила заповеди за събаряне. Омбудсманът препоръчва на Община Пловдив и районните администрации да заделят средства в бюджетите си за премахване на незаконното строителство.

16 от сигналите през миналата година до обществения посредник са свързани с проблемни съседи и наематели, лошо управление на етажната собственост и нецелесъобразно изразходване на средства, течове от горните етажи.

От отчета става ясно, че най-голям е броят на сигналите по трудово-правни въпроси, лични проблеми, правата и свободите на гражданите. През 2020 година те са общо 56.

Сред препоръките на обществения посредни са общината да се подготви за предстоящата паспортизация на сградите, да бъде създаден служебен регистър за дупките и разбитите улици в града, да се санкционират извършителите на незаконно строителство, да се увеличат значително камерите в Пловдив, които следят за реда и безопасността, да се поставят в целия град уреди за измерване на замърсеността на въздуха с фини прахови частици./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...