майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Проф. Илко Гетов: Предполага се, че ваксините ще създават имунитет поне за 2 години
COVID-19 България Важно

Проф. Илко Гетов: Предполага се, че ваксините ще създават имунитет поне за 2 години

Проф. Илко Гетов
Проф. Илко Гетов

„Не е невъзможно лекарство или ваксина да бъдат използвани у нас, без да са минали през одобрението на Европейската агенция по лекарствата, но скоростта за разрешаване за употреба по оценка на ЕМА е по-бърза, отколкото национална процедура през Българската агенция по лекарствата“. Това поясни пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Той уточни, че в ЕМА все още не е стартирала процедура за руската ваксина.

„Спутник V“ е преминала през научна консултация. Следва официално заявление за разрешаване за употреба, след което ще бъде стартирана процедурата за поетапна оценка“, каза проф. Гетов.

До края на март ваксината на „АстраЗенека“ ще може да се прилага и на по-възрастни пациенти.

„Очаквам мощна информационна кампания. Най-подходящата ваксина за поставяне от личните лекари е тази на „АстраЗенека“ и това ще даде силен тласък в кампанията при общопрактикуващите лекари. Те трябва да търсят информация, ръководства, които да им позволят да са ефективни“, коментира още той.

Проф. Илко Гетов уточни, че няма увеличение на броя на нежеланите лекарствени реакции, на нови нежелани реакции или на смъртни случаи след ваксиниране.

„Едно от големите преимущества на ваксините като предпазно средство е, че дори в последствие да се заразиш, което не е невъзможно, вероятността да се стигне до тежки усложнения, е нулева. Предполага се, че ваксините ще създават поне двегодишен имунитет. До 6 месеца е имунитетът, който придобива преболедувал. Няма противопоказания хора, преболедували Covid-19, да се ваксинират“, обясни той.

Според него не ваксинационен паспорт, а зелени коридори за имунизирани са по-приемлив вариант. „Вирусът ще остане да циркулира в човешката популация“, прогнозира проф. Гетов.

Според него фитнесите са по-опасни за здравето на хората от заведенията, където мерките могат да се спазват по-ефективно.

„Не трябва да се бърза. Твърде крехка е стабилността, която успяхме да постигнем. Скоро ще стигнем прага от 1500, при който трябва да върнем отново някои мерки. Това е въпрос на отговорност“, каза още той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...