Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Радка Аргирова: Ще има още мутации на COVID-19
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Радка Аргирова: Ще има още мутации на COVID-19

Проф. Радка Аргирова
Проф. Радка Аргирова

Възможно е да възникнат още мутации и варианти на коронавирус и най-вероятно ще възникнат, защото всички РНК мутират. Това прогнозира в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология.

„Имаме вече бразилски, южноафрикански, преди седмица – японски, преминахме лятото с испански вариант, ще има още. Все още телата антителата, които се образуват в организмите на хората, които са заразени, успяват да неутрализират тези варианти. В момента, в който се натрупат определен брой мутации и варианти, тогава е възможно да имаме нов щам“, обясни проф. Аргирова.

Според нея сега всички антитела срещу SARS-CoV-2 неутрализират всички варианти засега и ваксините ще действат.

„Възможно е количеството на антитела да се увеличава с времето. Това е действието на клетъчния имунитет, обясни още тя.

Проф. Радка Аргирова заяви, че очаквам позиция от Щаба за направеното и пропуснатото от страна на здравните власти.

„Смятам, че е време е за равносметка след изминалата една година. Всички трябва да си дадат сметка какво преживяхме през тази година. Трябва да се каже какво бе направено, какво бе постигнато и какво не се получи. Искам да бъде казано, че нямаше ръководство на тази криза, имаше наблюдение и това наблюдение ще ни струва много скъпо. Искам да кажат дали ще може да се възстанови нормалния живот на хората. От друга страна това, което ми липсва е много сериозна промоция на ваксинирането. Това трябваше да бъде комуникирано с всички средства, за да могат хора да си отговорят на много въпроси. Това е пътят, друг път няма“, заяви проф. Аргирова./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...