Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Бащата на поразеното от ток момче: Падна на колене, беше посинял
България Важно

Бащата на поразеното от ток момче: Падна на колене, беше посинял

Бащата на загиналото момче
Бащата на загиналото момче

Бащата на починалото след токов удар 16-годишно момче разказа подробности за инцидента пред Нова телевизия. Детето загина, след като стъпи върху шахта на оживено място в София, по която е имало ток. По думите на бащата трагедията се е разиграла за секунди.

„Момчето беше пред мен, прибирахме се. Имаше затрупани две шахти, от които не се виждаше, че стърчат кабели. Детето падна на колене по лице. Каза: „Татко, татко”. Това му бяха последните думи. Отидох, за да видя какво му се случи. Нямаше никакви болести, беше много здрав, беше на 16 години. Когато започнах да го дърпам, ме удари ток. Беше посинял и хъркаше”, разказа бащата Снежан.

Междувременно, все още не се знае чия собственост е шахтата и кабелите, причинили смъртта на момчето. Близо 24 часа след трагедията институциите си прехвърлят топката за това кой носи отговорност.

От ЧЕЗ заявиха, че са извършили проверка по случая. Установили са, че шахтата не е тяхна собственост: „Дружеството няма свои кабели във въпросната шахта. Мрежата ниско напрежение на компанията преминава от другата страна на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“, се посочва в позиция.

Уточняват, че при тях през 2011 г. е постъпило искане за присъединяване на обект павилион, който е присъединен със статут „преместваем обект“, в съответствие с действащата нормативна уредба.

„Точката на присъединяване е най-близкото възможно място от мрежата на дружеството, където се монтира и електромерът. Съгласно Закона за енергетиката, съоръженията след електромера се изграждат от клиента и са негова собственост. Ангажимент на клиента е и поддръжката на съответните съоръжения“, допълват от ЧЕЗ.

Софийската градска прокуратура съобщи, че води разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност.

Установено е, че момчето е пострадало непосредствено до уличната шахта на бул. „Иван Гешов“ №15. На мястото на инцидента е открит усукан проводник, представляващ източник на повишена опасност.

Аутопсия е установила, че смъртта е настъпила вследствие остра сърдечно–съдова и дихателна недостатъчност. Констатирани са охлузвания по пръстите на двете ръце и лявото коляно, както и кожни промени по долните крайници с вид на термично въздействие.

Обвинението уточнява, че разследването по случая е в начален етап. Предстои изискване на множество документи от различни институции, които имат отношение по случая – Столична община, Община „Триадица“, ЧЕЗ, ръководството на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, търговец, ползващ павилион в непосредствена близост до местопроизшествието, разпити и други действия по разследването./ПловдивПрес

Още новини по темата

Министър Ангелов разпореди проверка за смъртта на момчето, ударено от ток

Трагедията в София: 16-годишното момче е поразено от силен токов удар

Момче на 16 години почина при инцидент в София

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...