Quantcast
Новини Пловдив » България » Българите и К2: Два триумфа и две трагедии
България Важно Маршрути Маршрути Посоки

Българите и К2: Два триумфа и две трагедии

К2 и българите Стефан, Боян, Атанас, Петър.
К2 и българите Стефан, Боян, Атанас, Петър.

 Доц. Сандю БЕШЕВ, специално за ПловдивПрес


К2. Върхът не е непознат на българските алпинисти, защото още след Лхотце (1981 г.) и Еверест (1984 г.) той става наша цел. Изпратените за разузнаване още през лятото на 1988 г. Тодор Григоров, зам.-председател на федерацията по алпинизъм и Петър Берон, председател на федерацията по спелеология, обаче донесоха реалната оценка –нито организационно, нито финансово българите са готови за този толкова именит връх.

За да не пропадне водената подготовка на алпинистите ни целта е пренасочена към връх Анапурна и тя донасе три успешни изкачвания, но и загубата на двама алпинисти.

Дванайсет години по-късно върхът отново попада в плановете на нашите алпинисти. Тогава (2001 г.) обаче държавата не финансира такива мероприятия и тази мечта отново е пренасочена, този път към вр. Броуд пик (8047 м), където двама алпинисти достигат върха.

К2 не дава спокойствие на нашите алпинисти и през 2005 г. най-сериозен успех постигат Дойчин Боянов и Боян Петров, които достигат до 8150 м – най-високо от всички алпинисти, тръгнали към върха през този сезон. Пет години по-късно (2010 г.) много успешно представящият се в атлетическите маратони Петър Унджиев от Ботевград, направи соло неуспешен опит. С мъка стигна само до първия лагер /6200 м/, и…  стана първият българин останал вечен пленник на ледените му склонове. Петър загина от височинна болест.

Петър Унджиев за винаги К2
Петър Унджиев завинаги под К2

 

Боян Петров на К2
Боян Петров на К2

Междувременно през 1993 г. пловдивчанинът Тончо Тончев, възпитаник на Аграрния университет, като участник в експедицията на троянски алпинисти сам достигна друг хималайски гигант, носещ стряскащото име „Съдбовната немска планина”. Става въпрос за Нанга Парбат (8125 м).

Адвокат Стефан Стефанов на К2
Адвокат Стефан Стефанов на К2

По това време в района на същия връх е и силна група алпинисти от Япония. Останали възхитени от смелото начинание на нашия  алпинист те му отправят покана за участие в тяхна бъдеща експедиция до К2. Нещата не потръгнаха, но „мухата” влезе в главата на Тончо. Той и още няколко негови приятели, между които и силният катерач от гр. Пещера Сотир Сотиров (Соти) замислят камерна експедиция до първенеца на Каракорум – К2. Финансовите проблеми, и то най-вече в зелено, се оказват непреодолима пречка. И все пак в „тунела” се показа светлина.

Скатов и Лакпа в Базов лагер
Скатов и Лакпа в Базов лагер

Първото успешно българско изкачване на върха постига Боян Петров, който на 31 август 2014 г., или точно в деня, когато италианците празнуваха своя 60-годишен невероятен успех с първото изкачване на върха, Боян развява родния трибагреник. Пет години по-късно (25 август 2019 г.) това прави и софийския топ адвокат Стефан Стефанов, който ми заяви в едно интервю: „Никога не съм бил алпинист, не съм и сега, няма и да бъда. Имам обаче мечта и трябва да я постигна. Това са трите първи върха на планетата – Еверест, К2  и Кангчендзьонга”. И мечтата му стана реалност – Еверест (20.05.2018 г.), Кангчендзьонга (15.05.2019 г.) и К2 (17.07.2019 г.).

Тази година в битката за зимно изкачване на върха се включи и веганът Атанас Скатов, който в развихрилата се буря достигна до 7350 м, и на слизане загина, с което изравни равносметката ни с „Планината убиец”  – два успеха и две трагедии.

Или казано на футболен език дербито „България срещу „Планината убиец” – К 2, завърши реми 2 на 2.

Такъв резултат във футбола би задоволил мнозина съперници на футболното поле, но за алпинизма такова съотношение съвсем не е приемливо. България загуби двама вдъхновяващи мъже, които загинаха, докато гонят мечтите си./ПловдивПрес

Още

Стотици се простиха с Атанас Скатов

Официално: Скъсано въже е причината за смъртта на Атанас Скатов

Джомолунгма – Богиня, майка на земята, Еверест (поредица на доц. Сандю Бешев)

Доц. Сандю Бешев представя книга и спомени за Боян Петров на 7 февруари

В памет на Наско, който загина в Планината убиец – К2 на 4 стъпки от Короната

Историята на алпинизма е пренаписана: Герой сложи Хималайската корона за 190 дни

Скатов прибави нов осемхилядник и посяга към Хималайската корона

В памет на Боян Петров в Пловдив представят „България на крачка от Хималайската корона“

Славният 8 май: Втората атака и Българският траверс на Еверест

Пловдивчанката Петя Колчева изкачи 7-те първенци на Антарктида

Пловдивчанката Петя Колчева е сред българите, качили покрива на света

Пловдивският лифт по склоновете на Еверест, изработен в завод „Устрем“, още работи

Тигърът на снеговете стъпи на Еверест преди 65 г

Кой е Нирмал Пурджа? Нечовекът, който изкачи 14-те 8-хилядници за 190 дни

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...