Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Татяна Буруджиева пред Plovdiv-Press: Европа ще направи всичко възможно да имаме дясно правителство
Важно Интервю Мнения Политика

Татяна Буруджиева пред Plovdiv-Press: Европа ще направи всичко възможно да имаме дясно правителство

Доц. Татяна Буруджиева
Доц. Татяна Буруджиева
  • Листите на ГЕРБ ще бъдат така конструирани, че да се гарантира най-висок резултат в конкретен регион
  • На предстоящите избори кампаниите на партиите ще са изключително важни за резултата след това
  • Пловдив ще е бъде много сериозен фокус на вниманието на анализаторите, а резултатът на БСП в града ще е символен
  • За ДПС би бил неудобен резултат, както да отстъпят и да станат четвърти, така и да настъпят и от трети да станат втори
  • „Има такъв народ“ на Слави Трифонов ще е новият феномен, който ще бъде внимателно наблюдаван

Татяна Буруджиева е родена в София. Доцент по политически комуникации и доктор по социология. Специализирала е политически комуникации и политически мениджмънт във Франция и Белгия. Член на УС на Асоциацията на социолозите и научен секретар на Асоциацията на политолозите, над 10 г. работи по проекти в неправителствения сектор. Била е депутат от БСП. Преподавател в катедра “Политология” на СУ “Св. Климент Охридски”. 

Доц. Буруджиева коментира пред ПловдивПрес политическите процеси във всяка партия и  предстоящата предизборна кампания

 

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


-Доц. Буруджиева, след около 20 дни започва предизборната кампания. Сблъсък на идеи или компроматна битка – на какво ще бъдем свидетели, според вас?

-Предполагам, че всяка от партиите в момента финализира своите предизборни предложения за работата в следващия парламент, за участие в управлението и по редица публични политики, които вълнуват гражданите. Сблъсъкът на идеи ще започне в рамките на активната кампания. Досега в предавания, в които участват политици от различни партии, виждаме, че сблъсъкът избива повече към конфликт. Имам известни притеснения дали гражданите ще могат да се ориентират добре, защото не се очертава дебат по политиките, а по-скоро емоционален сблъсък между представителите на различните партии. Това ще изтегли кампанията по-скоро към конфликтите, разделенията, разправиите, отколкото към решенията.

-ГЕРБ все още не са се регистрирали в ЦИК, засега се предполага, че Борисов ще води листите в Пловдив и в 25-и район в София. Какво да очакваме ?

-В ГЕРБ се очаква водачи да бъдат част от министрите, а това ще е оценката за тяхната работа, за политиките и действията им. Едно такова формиране на листите ще е ясен знак, че кампанията на ГЕРБ ще бъде изградена върху тезата какво са направили в управлението, какво са постигнали. ГЕРБ ще покаже на избирателите възможността да осигури качество в управлението по различни политики. Струва ми се, че листите им ще бъдат формирани в голяма степен на принципа на електоралната ефективност. За да може ГЕРБ да докаже, че  не само е необходима партия в политическия живот, но и да се бори за първото място, ще се опита максимално да мобилизира своите избиратели, както и да разшири периферията. Листите така ще бъдат конструирани, че да се гарантира най-висок резултат в конкретния регион. Много показателно ще е как ГЕРБ ще реши проблемите на места, където партията не е в особено добра кондиция, в региони, в които на миналите избори не успяха да спечелят първото място, и там, където е възможно да има по-силно влияние на Цветан Цветанов. Това са трите основни задачи, според мен, на базата, на които ще видим как ГЕРБ ще построи кампанията си.

-Доколко скандалите от миналата година около Борисов ще се отразят върху кампанията и резултата на ГЕРБ, или по-скоро ще се гледа решението, което предлагат или не предлагат управляващите за коронакризата?

-Двата фактора ще влияят. От една страна, не просто скандалите, но и самите протести, както и последващите действия на политическите опоненти на ГЕРБ, показват, че опонентите няма да оставят тези теми да заглъхнат. Така че това ще бъде част от кампанията. Когато има много ясна негативна проблематика, опитът да се наложи позитивна такава, т.е. да се показват решения и позиции, не е толкова лесен. От друга страна, ситуацията, в която ще се прави кампанията, е донякъде в помощ на ГЕРБ, защото изисква работа от човек на човек заради противоепидемичните мерки и страховете на хората. В една такава кампания е по-лесно да се оцени едно позитивно послание, отколкото през медиите. Виждаме, че въпреки всички скандали и атаки на опозицията и новите партии, ГЕРБ устойчиво е на първо място в предпочитанията на избирателите. Медийната позиция на кампанията на ГЕРБ много зависи от това, как ще се използват тези скандали и исканията на протестите в кампанията на другите партии. От доста време насам твърдя, че на предстоящите парламентарни избори ще бъдат изключително важни кампаниите на партиите за резултатите след това.

-В БСП водачите са ясни, партията се регистрира в ЦИК, амбицията на Нинова е да бъде първа сила. Как ще коментирате процесите, които се развихриха в партията покрай определянето на водачите от Изпълнителното бюро– имаше напрежение в Пловдив, Смолян, Перник, Варна?

-Дали е публично, или не, напрежението стои на много места. Тези избори няма да са никак лесни, на терен хората си дават сметка за това и биха желали да видят точно тази електорална ефективност като цел, за която вече стана дума. Така предложените от ръководството на БСП водачи на листи не навсякъде ще могат да защитят този електорален принцип. Изборът на тези водачи е по-скоро политически, свързан е много повече с дейността на парламентарната група после в Народното събрание и онова, което предстои на БСП, отколкото с високия резултат, който може да гарантира първият в листата. Тепърва ще видим как това напрежение ще повлияе в самата кампания. Не за първи път на места се получава напрежение между центъра и местните партийни организации за избора на конкретните лица в листите и водачите, но това невинаги е водело непременно до по-слаб резултат. Фактът, че централното ръководство взима решение, не е случаен в нито една партия, защото изборите са национални. От друга страна, самият факт, че организациите не са много доволни и смятат, че има проблем при формирането на листата, не е най-добрият вход при едни избори. Сега ще видим дали тези напрежения ще се изчистят, или ще се задълбочат, защото листите тепърва се формират по места. Амбицията на БСП е победа, което означава, че в по-голямата част от страната трябва да са първи по резултат. Много е тежка задачата на водачите, както и на партийните организации, защото и двете страни трябва да намерят компромиса и начина да работят заедно много активно и организирано. Часовникът вече е пуснат, времето до деня на изборите е все по-малко и постигането на съгласие трябва да стане много бързо, ако организациите на БСП имат желание за победата.

-В Пловдив Корнелия Нинова ще води листата. Данните в ЦИК показват, че максималният резултат на БСП в града е около 42 000 гласа. Ще успее ли председателят на партията да мобилизира пловдивската организация предвид скандалите около изключването на Георги Гергов?

-Резултатът на БСП в Пловдив ще е символен както за легитимността на самия нов начин на управление и ръководството на партията, така и за позициите на хората в БСП, които имат критики и различно мнение от това на ръководството. Пловдив ще бъде много сериозен фокус на внимание на всички анализатори. Дали ще успее, не мога да преценя отсега. Успехът може да се получи само при диалог с организациите, защото дори цялата листа да се впрегне, не може да свърши работата, която ще свършат всички активисти и симпатизанти на терен. Когато една партия се стреми към успех, тя трябва да покаже на обществото, че може да постига този успех вътре в собствените си редици. Това е важна стъпка за повишаване на резултата, който е имала до този момент БСП в Пловдив.

Бих искала да кажа нещо по-общо за големите изборни райони, какъвто е и Пловдив. Проблем за БСП е, че в годините не центрира своите политики и действия в големите градове. Това е резултат от вътрешното структуриране на властта и взимането на решения в БСП. Виждаме, че в най-големите градове, където са и най-дългите листи в България, БСП от десетилетия трудно постига резултат, достатъчен да й гарантира едно по-стабилно присъствие в управлението на страната. Независимо от това, какво ще се получи на тези избори, дори и при хипотезата БСП да е постигнала целта си, т. е. да има най-висок резултат и да управлява след това държавата, като партия трябва да се замисли стратегически за това, как присъства по местата, където живеят, работят и се нуждаят от политически решения и действия огромната част от българските граждани.

-От ДПС да очакваме ли изненада след обръщението на Доган преди дни към актива?

-Всички партии на тези избори си поставят амбициозни задачи. Целта на ГЕРБ е не просто да остане на първо място, а да бъде с доста сериозна преднина пред останалите. БСП иска да победи ГЕРБ най-накрая и да вземе първото място, ДПС – не само да затвърди своите резултати, но и да разшири влиянието си сред избирателите. В тази обстановка, когато анализатори говорят за очаквана по-ниска активност, тази задача на ДПС е силно амбициозна. Ако бъде реализирана, а другите партии се провалят в постигането на своите цели, е възможно ДПС да се придвижи напред. За ДПС би било особено неудобен резултат, както да отстъпят и да станат четвърти, така и да настъпят и от трети да станат втори. Една такава позиция би поставила Движението съвсем пред дулото на атаките, т.е. разрастването на влиянието на ДПС ще стимулира редица партии да използват това като ракетоносител и да превърнат ДПС в плашило, да се разиграва етническата карта, а това не е добре за етническите процеси в България. Ахмед Доган винаги е опазвал партията от това да се разиграва през нея етническа карта. От друга страна, отстъплението на четвърто място би означавало, че ДПС ще се намира в абсолютно нова позиция – ще отстъпят ролята на ключов фактор за взимането на решение в парламента, включително за управлението на страната – нещо, което ДПС не иска. Движението за права и свободи се намира може би в най-благоприятна ситуация в сравнение с другите партии в парламента. При ДПС по-отдавна приключиха вътрешните сътресения, върнаха си избирателите, които бяха подложени на атаки за разцепление, както и позициите във външната политика на България. На ДПС може да се разчита като на фактор, който може да създаде едни по-балансирани отношения през България на Европа с Турция. От години те бяха изпуснали тази роля на добър посредник. Така че амбициозна, сериозна и много важна е задачата на ДПС в тези избори – да съхранят своето място на трета политическа сила и своите позиции на балансьор в отношенията на България с други страни.

-Третото място обаче социолозите дават на партията на Слави Трифонов. На каква стратегия залага „Има такъв народ“?

-Определено това ще бъде новият феномен, който внимателно ще бъде наблюдаван на тези избори. Не за първи път на избори в България ще имаме партия, която по-скоро е свързана със специфична субкултура, отколкото с политика и политически позиции. Виждаме, че „Има такъв народ“ предложиха вече свои три принципа за политики и поведение по отношение на бъдещото управление. Тези принципи повтарят част от въпросите на референдума. От една страна, избирателите, които декларират категорично желание да подкрепят тази партия, са не толкова мотивирани от политически ценности, колкото от тип културни ценности. От друга страна, тези декларации са свързани с желанието на около 60% да участват в изборите. 60% е много висока активност, която не е постигана при други обстоятелства, а да не говорим във време на криза. Ако 60% от хората отидат да гласуват и се получи висока активност, тогава ще се реализират прогнозите на социолозите. Но както дават третото място на „Има такъв народ“, всички колеги правят уговорката за активността, защото при по-ниска избирателна активност трудно може да се прогнозира кои избиратели няма да излязат. Разбира се, логично е да предположим, че онези, които не отиват да гласуват, и този път няма да го направят, но това  не е много сигурно. Може да се окаже, че по-ниската активност няма да засегне избирателите на Слави Трифонов, а може да е точно обратното. При тази партия е най-висок броят на хората, които искат да я подкрепят, а в същото време не желаят да се занимават с политика и са се оттеглили от гласуването. Най-трудно се прогнозира каква ще бъде реалността при тях. В някои изследвания, които гледах, 70% от хората, които декларират, че ще гласуват за Слави Трифонов, по принцип не гласуват. Дали те сега ще излязат, това ще зависи и от листите, и от работата на „Има такъв народ“ на терен. Хората около Слави Трифонов са имали някакви инициативи през годините, бяха подкрепили мажоритарен кандидат за депутат във Варна през 2009 година, но все пак не е имало национална кампания и трудно може да се каже как ще се справят с тази задача. Определено спорът за третото, а дори и за второто място на „Има такъв народ“, е много силен.

-Какви са шансовете патриотична организация да влезе в следващото Народно събрание? ВМРО ще се явяват сами, НФСБ и Воля се обединиха в коалиция.

-Патриотичният вот има своите параметри, има избиратели, които упражняват този вот – мотивът е патриотични послания и действия. Точно как ще се разпредели, е трудно да се прогнозира. Ние, анализаторите, обикновено говорим за твърди ядра, тъй като това са партии, които вече са участвали на избори и се знае каква подкрепа имат. ВМРО разчитат на това, което показаха на европейските избори през 2019 година. Но европейските избори са много специфични. Партии, които са силни на национално ниво, невинаги добре се представят на евроизбори. От друга страна, силно представяне на изборите за ЕП не значи голяма сила на национални избори. Десните, например, години наред имаха представители в ЕП, а понякога дори в българския парламент не бяха представени. Всичко ще се решава по време на кампанията. Аз мисля, че по-добрият ход беше да се явят обединени, тогава нямаше да поставят българите, които имат желанието и склонността към такъв тип вот, да избират. В момента тези партии поставиха разделителни линии не между себе си, а между хората, които биха подкрепили патриотични политики и позиции. Как ще се излезе от тази ситуация, е трудно да се каже, защото и ВМРО, и Воля, и НФСБ са доказали, че имат твърди избиратели. Кой как ще ги активизира, ще видим. Коалицията на НФСБ с Воля няма да създаде противоречие, негативен ефект няма да има на електорално ниво, т. е. техните избиратели взаимно могат да се подкрепят и да се увеличат.  Ако се изкушат да водят яростни и емоционални битки помежду си, може избирателите им да намалеят.

-За „Демократична България“ и коалицията около Мая Манолова каква е прогнозата ви?

-При коалицията около Мая Манолова силната и привличаща избиратели фигура е Манолова. „Движение 21“ на Татяна Дончева е с много ясна електорална подкрепа и това ще донесе гласове на коалицията, докато при хората, свързани с протеста и неговите лица, нещата са по-интересни. Оценката на избирателите е противоречива – всички изследвания през тези месеци показаха, че хората са „за“ промяна и подкрепят протестите, но когато става въпрос за детайлите и начина, по който се направи всичко, нещата не са толкова еднозначни. Всички натрупани емоции – негативни и позитивни, ще се прикачат към тази коалиция и е много трудно да се прогнозира какво ще бъде тяхното въздействие. Мая Манолова като политик и бивш омбудсман има своето присъствие, разчита на определен тип избиратели. Трябва да видим каква кампанията ще води, както и ефектът на Отровното трио в тази коалиция.

Що се отнася до десните, нещата са по-различни, тъй като тези избори носят и символен характер. Една от червените нишки на кампанията ще е свързана с протестите през лятото, които вкараха в дебата въпросите за качеството на нашата демокрация, за това, какво искаме да направим, харесва ли ни България такава, каквато е в момента – качеството на живот, на демокрация, справедливост, върховенство на закона. Българинът иска да има ред и порядък. Изглежда, всички сме се уморили от този хаос – идват едни политици, обещават, правят нещо, сменяме ги, идват други, тръгваме в друга посока. Хората искат яснота, перспектива, ред и гаранция, че нещата ще се случват по определен начин. И поради Прехода в България десницата винаги е била натоварена с тази символика – да осигури демокрацията. Това влиза в противоречие с електоралното влияние на тази част от десницата – от една страна, иска да направи промените, от друга – не иска да бъде заедно с някакви хора, които не са точно от десницата. В другите държави, което и правителство да дойде на власт, следва национални каузи. Десницата е натоварена символично с дебата за националните каузи, а от друга стана, се чуди как да изрови по-дълбоки ровове между себе си и всички останали.

-Президентът загатна в речта си на 1 февруари, че може да се стигне до правителство на задкулисието под формата на правителство на националното спасение или експертен кабинет. Възможна ли е коалиция между ГЕРБ и БСП под една или друга форма?

-Според мен, основният фактор при сформирането на българското правителство ще бъдат европейските ни партньори. Мнозинствата, чрез които се взимат решения на ниво Европейски съюз, са много крехки. А решенията и действията, които трябва да предприеме ЕС, са стратегически важни – говорим за начина, по който може да се развива ЕС. Затова Европа не може да бъде безучастна към това, как ще се формира правителството в България. От друга страна, каквото и правителство да се създаде, най-вероятно ще започнат атаки към него, няма да има никакво спокойствие за работа и затова проблемът идва след изборите. Много трудно ще се сформира следващият кабинет. След като няма вътрешни фактори, които да гарантират тази стабилност и спокойствие на правителството, най-вероятно ще нараства значението на външните фактори и по-специално на европейските партийни фамилии. Правителството ще се формира при много сериозни преговори и тук ще видим умението на българските политици и лидери да постигнат решение. Моята прогноза е, че Европа ще направи всичко възможно да имаме по-скоро дясно правителство и може би заради това толкова много се говори за експертен формат. Струва ми се, че по-скоро мнозинство ще имат център-десните партии, отколкото център-левите формации./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...