Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Учени признаха: Британският щам е по-смъртоносен
COVID-19 Важно Здраве

Учени признаха: Британският щам е по-смъртоносен

covid-19
covid-19

Учени са признали щама на коронавируса, открит във Великобритания, като по-опасен от оригиналната форма на патогена. Това следва от отчета на Консултативната група за нови и възникващи респираторни вируси (NERVTAG), която съветва главния медицински съветник на британското правителство.

Специалистите са проучили данни за случаи на COVID-19 от водещи клиники в Лондон и са установили, че новият вариант на вируса е с 30-70 процента по-смъртоносен.

Същевременно изследователите подчертаха, че въпреки че всички статистически данни разкриват такава тенденция, е необходимо по-нататъшно проучване на тези материали, за да се установят причините и точните показатели за леталността на щама VUI-202012/01.

Учените предполагат, че повишеният риск от смърт е свързан с увеличен вирусен товар при заразяване с „британския“ вариант на коронавируса, което предизвиква по-тежко протичане на заболяването.

В средата на декември във Великобритания беше открита нова мутация на SARS-CoV-2 – VUI-202012/01. По-късно стана известно, че тя се разпространява със 70 процента (според други оценки 56 процента) по-бързо от оригинала. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че установената мутация е с 30 процента по-смъртоносна от досега известната и до 70 процента по-заразна, но до момента нямаше официално потвърждение от учените. През последните месеци са регистрирани случаи на заразяване с VUI-202012/01 в поне 80 страни.

Според Световната здравна организация в света са регистрирани над 108 милиона заразени с коронавируса от началото на пандемията, като от тях повече от 2,3 млн. души са починали./ПловдивПрес

Още

Борисов: Ваксината е нашето оръжие. Ангелов: 68 българи са с британския вариант на COVID-19

2100 паунда за хотел и карантина, за да кацнеш във Великобритания от днес

Великобритания иска от пристигащите по 2 теста за 10 дни

Българи финтират британската здравна система за безплатен PCR

Британският щам се смеси с южноафриканския, получи се още по-опасен мутант

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...