Quantcast
Новини Пловдив » България » Задържаха близо 400 кг хероин от Дубай във Варненско СНИМКИ
България Важно Крими

Задържаха близо 400 кг хероин от Дубай във Варненско СНИМКИ

Задържаният наркотик

Задържано е огромно количество наркотици – близо 400 кг хероин на стойност около 32 млн. лв. Това написа главният прокурор Иван Гешев в профила си в Twitter.

„Браво за добрата работа на колегите от ОП-Варна, ГДБОП и Агенция „Митници“, които отново защитиха нашите деца! България показва, че е солидна преграда срещу наркоразпространението“, написа още Гешев.

Привлечени към наказателна отговорност за пренасяне на високорискови наркотични вещества са двама мъже на 35 и 45 години. Общото тегло е 401,4 кг. Предвиденото наказание е от 10 до 15 г. затвор и от 100 до 200 хил.лв. глоба. Това съобщиха от брифинг от прокуратурата.

„Установен е нелогичен интерес от страна на служител от митническо бюро – Търговище. Постигнато е максимално укриване на стоката, така че да няма разлика в килограмите, по този начин с помощта на колегите е установено участие на митнически служител в цялата схема“, обясни Светослав Владимиров – главен директор на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Агенция „Митници“.

На 7 февруари е пристигнал контейнеровоз от Дубай. Хероинът е дошъл в контейнери с битумни ролки от иранска фирма, съобщи Нова.

При проверка в три от контейнерите е констатирано наличие на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Извършеният оглед установява 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество.

От извършената експертна справка става ясно, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество – хероин с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика.

В зависимост от това ще бъде определена и стойността му – от 26 до 36 милиона лева, като това са цени за нуждите на наказателното производство, пазарните са двойно и даже тройно по-големи.

ГДБОП смята, че хероинът вероятно не е предназначен за българския пазар. Към момента 35-годишният мъж и неговият съучастник са задържани за срок до 72 часа от Варненската окръжна прокуратура и предстои внасяне в съда на искане за налягане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...