Новини от Пловдив » Община » Куков ще може да строи до 35 метра в бившия завод на „Кока-кола“
Община Пловдив

Куков ще може да строи до 35 метра в бившия завод на „Кока-кола“

Предложението за застрояване до 35 м беше на Евелин Парасков.
Предложението за застрояване до 35 м беше на Евелин Парасков.

Ваня ДРАГАНОВА

Предприемачът Ангел Куков ще може да строи в терена на бившия завод „Тексим“ с височина до 35 м и до 50% от площта на имота. Това предложение направи съветникът от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков, след като областният управител Дани Каназирева върна приетото в края на януари решение, с което се даваше зелена светлина за застрояване при завишени показатели. Дебатът продължи над час и половина, защото много от съветниците са против презастрояването на терена на кръстовището на булевардите „6 септември“ и „Мария-Луиза“, което и без това е много натоварено, а ако на мястото изникне жилищен комплекс, ще има още много движение на коли на живеещите там.

Въпросната зона се води смесена, а в Общия устройствен план на Пловдив от 2007 г. за този тип зони няма заложени точни параметри на застрояване, което дава възможност за интерпретации. Тоест искането на инвеститора не е незаконно, друг е въпросът дали това е подходящо.

Дебатът започна с изказване на Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“, който обърна внимание, че върнатото от областния управител Дани Каназирева решение е внесено отново в същия вид – т. е. допуска застрояване при завишени показатели, и предложи височина на бъдещото строителство да бъде до 35 м.

„Оглушително е мълчанието на зам.-кмета по устройство на територията Невена Балчева, която трябва да излезе и да обясни защо се допуска завишаване на строителните показатели“, заяви независимият съветник Слави Георгиев.

„Повечето от вас са прави, не вярвам някой в тази зала да иска да се презастроява и да диша мръсен въздух. И аз не искам да има презастрояване, но не чух един от вас да каже как да го постигнем. Питах Балчева, вика: „Законно е решението“, друг е въпросът морално ли е. Но погледнете от другата страна, частният инвеститор има право да иска да построи повече и да продаде повече, а и законът го защитава. Решете вие как да стане“, каза кметът Здравко Димитров. След него се изказа зам.-кметът Невена Балчева. „Никога не съм мълчала оглушително. Много се радвам, че част от общинските съветници насочиха дебата от законосъобразност към целесъобразност. От едната страна стои законът, от другата – целесъобразността. Това е смесена зона в нея се допускат значително по-високи  показатели. Разработката за този имот е тръгнала още септември -октомври 2019 г. Аз също мисля, че на това кръстовище може да има една много елегантна сграда със зелени площи, това следва да се изясни в следващите разработки“, каза арх. Балчева.

Главният архитект Димитър Ахрянов обяви, че Община Пловдив също е против презастрояването. Но посочи съдебно решение по друг казус в смесена зона, в което се казва, че общината няма право да намалява показателите.

„Аз направо занемях – как всички сме против нещо, но то не може да не се случи. Ясно е, че е законосъобразно. Общинският съвет обаче взима и решения по целесъобразност, въпросът е как после да не падне в съда.  Ако това решение не се приеме, няма как да стигне до съда. Така че аз предлагам да не приемем това решение. Не потвърждавайки решението, ние ще тупаме топката, докато приемем новия Общ устройствен план. Групата на БСП категорично няма да подкрепи това предложение“, каза председателят ѝ Николай Радев.

В крайна сметка решението беше прието 30 гласа „за“, 12 „против“ и 3-ма въздържали се. Против бяха съветниците от БСП и председателят им Николай Радев обясни, че с това гласуване се дава възможностна инвеститора да обжалва и съдът да реши, каквото си реши.

Сутринта съветниците бяха посрещнати от протестиращи, които са категорично против презастрояването в която и да е част на Пловдив.

Още

Небостъргачът на Куков – точка №1 в дневния ред на съветниците
Съветниците гласуват пак за небостъргача на Куков в „Източен“
Ангел Куков, който купи остров Адата, ще строи небостъргач в Пловдив

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...