Quantcast
Новини Пловдив » Градът » 235 паралелки с прием след 7. клас в Пловдивско, в 21 училища ще се изучават нови професии
Градът Образование Пловдив

235 паралелки с прием след 7. клас в Пловдивско, в 21 училища ще се изучават нови професии

Иванка Киркова
Иванка Киркова

Галина ГЕОРГИЕВА

235 ще са паралелките с прием след 7. клас в Пловдив и областта за учебната 2021/2022 година, като професионалните са повече от профилираните,а съотношението е 64.26% срещу 35.74%. Паралелките с дуално обучение ще са 24, а нови професии ще се изучават в 21 училища в града и региона. Това е заложено в държавния план – прием, представен от началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова и одобрен на онлайн заседание на Постоянната комисия по заетост към Областна управа.

Предложението е за 151 професионални паралелки /от тях 97 със STEM профил/ и 84 профилирани / от тях 36 със STEM профил/.

145 са професионалните паралелки с 5-годишно обучение, а 6 са с 3-годишно.

Новата професия, която ще се изучава през следващата година в Пловдив, е „Монтажник на водоснабдителни и канализационни мрежи“ в Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“.

В план-приема са заложени общо 24 дуалните паралелки, като 6 са нови. За първи път дуална паралелка се открива в средно училище – специалността е „Графичен дизайн“ в СУ „Черноризец Храбър“.

Другата дуална паралелка в ПГТСТ „Гоце Делчев“ е „Елмонтьор на електрически инсталации“.

Нова паралелка „Електрически превозни средства“ ще има и в Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив.

В Професионалната гимназия по селско стопанство в Белозем също се разкрива паралелка за учене чрез работа – „Електротехника и енергетика“.

В ПГ по железопътен транспорт „Христо Смирненски“ в Карлово се въвеждат специалностите „Машини и системи с цифрово-програмно управление“ и „Търговска експлоатация на железопътния транспорт“. В  гимназията е обявен прием и за дуалната  „Осигурителни и комуникационни системи“ .

В 21 училища в града и областта ще има нови прфесии за съответното учебно заведение. В СУ „Никола Вапцаров“ и в СУ „Паисий Хилендарски“  това е „Графичен дизайнер“. В СУ “ Димитър Матевски“ и СУ „Софроний Врачански“ новата специалност е „Електронна търговия“, а в СУ „Свети Седмочисленици“ – „Туристическа анимация“.

Нови професии ще има и в  училища в Асеновград и Карлово, където се въвеждат професиите „екскурзовод“ и „ организатор на туристическа агентска дейност“.

Математическата гимназия в Пловдив ще приема 2 паралелки в 5 клас, с общ брой ученици 52.

Тази година 7.клас завършват  общо 5 981 ученици.

Ето предложенията за дуални паралелки:

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...