Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Бензинът поскъпва до дни, Пловдив трети по евтино гориво
Бизнес Градът Пловдив

Бензинът поскъпва до дни, Пловдив трети по евтино гориво

архив
архив

Предстои поскъпване на бензин А95, като се очаква цената му да стигне до два лева за литър. Прогнозата е на собственици на малки бензиностанции, предаде bTV.

Цените на горивото са скочили със 17-18 стотинки на литър на едро и с 10-12 стотинки на дребно.

Средните цени на дизела се движат аналогично и поскъпването при тях е същото. За момента много от шофьорите предпочитат да използват други по-евтини горива.

„Трудно е да се каже дали бензинът ще надмине два лева. Всичко зависи от това как ще продължи цената на суровия петрол на международните пазари”, казва Светослав Бенчев от Българската газова и петролна организация.

Според потребители цената на бензин А95 трябва да е в диапазона 1.50-1.55 за литър, за да е поносима за джоба им.

Проверка на ПловдивПрес показва, че цената на най-масовия бензин варира от 1,74 до 2,03 лева за литър. Средната цена в страната е 1,92 лв. , а Пловдив се нарежда на трето място в класацията на Fuelo.net  за най-евтини горива днес.

Бензин А95 се предлага под тепетата за 1,90 лв./л.. Дизелът се купува за 1,89 лв./л. Цената на пропан – бутанът е 0,96 лв./л.. Бензин А98 се търгува за 2,01лв./л., а метанът за 1,38лв/л.

Най-ниски са цените в Шумен и Велико Търново, а най-високи са в в Монтана, Видин и Разград.

На фона на поскъпването у нас на световния пазар петролът сорт „Брент” достигна 62 долара за барел при почти двойно по-ниска цена от 35 долара миналия ноември. Причината за това е, че производителите от „ОПЕК” поддържат нисък добив, а това вдига цените, тъй като и потреблението расте.

За поскъпването на „черното злато” през последните дни роля играя и проблемите със студеното време в американския щат Тексас./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...