Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Събират опасни отпадъци в Община Калояново
Екология Калояново Регион Съединение

Събират опасни отпадъци в Община Калояново

Опасни отпадъци
Опасни отпадъци

Събиране на опасни отпадъци предстои в Община Калояново в края на месеца. Това ще се прави по договор с Община Съединение, а събраните препарати, химикали, лекарства с изтекъл срок на годност и др.  ще се извозват до гр. Съединение, където по проект „Пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци” по Българо-швейцарската програма за сътрудничество е изградена площадка за екологосъобразно събиране и временно съхраняване на опасни битови отпадъци.

На 25 февруари  от  9 до 12 часа пункт ще има в  с. Калояново, а от 13 до 16 ч. – в с. Житница. На следващия ден – 26 февруари, опасни отпадъци ще се предават от 9 до 11 ч. в с. Дълго поле, от 11,30 ч. до 13,30 ч. – в с. Ръжево Конаре, а от 14,30 ч. до 16 ч. – в с. Долна махала. Навсякъде пунктовете ще бъдат пред кметствата.

В групата на опасните отпадъци влизат:

Лаково бояджийски материали и покрития, включващи:  бои, лакове, разтворители, грундове, лепила, смоли, мастила.
Домакински препарати и химикали, включващи: Перилни и почистващи препарати (препарати за почистване на стъкла, фурни, белина, препарати отстраняващи петна и ръжда, почистващи повърхности, дезинфектанти);

Киселини и основи;

Препарати за растителна защита и борба с вредителите (препарати за поддържане на тревни площи, цветя, овощни дървета, зеленчукови растения – пестициди, хербициди);

Фотографски материали;

Спирачни течности;

Антифризни течности
Фармацевтични продукти: Лекарства с изтекъл срок на годност. Продукти, свързани с грижи по домашни любимци.
Живак и живаксъдържащи отпадъци (с изключение на луминесцентни и др.живак съдържащи лампи), включващи: Живак, живачни термометри, живачни прекъсвачи, живачни ампули от бойлери и др.
Кърпи за изтриване и предпазни средства, замърсени с опасни вещества, включващи: Кърпи, парцали за избърсване, замърсени с опасни препарати; Предпазни средства – ръкавици, маски, филтри и др., използвани при боядисване, нанасяне на покрития и почистване.
Замърсени дървесни материали
Замърсени опаковки
Батерии и акумулатори

Електрическо и електронно оборудване
Масла

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...