Quantcast
Новини Пловдив » България » Фандъкова: Незаконен кабел е убил 16-годишния Людмил в София
България Важно

Фандъкова: Незаконен кабел е убил 16-годишния Людмил в София

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова

Незаконно прокаран кабел е убил 16-годишното момче в София. „Пред паметта на Людмил и пред близките му дължим много ясни отговори. Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат изяснени. Трябва да бъдат разкрити конкретните отговорници, чиито действия или бездействия доведоха до смъртта на едно невинно дете. Веднага след случая разпоредих проверка, която приключи“. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг по повод трагичната смърт на 16-годишния Людмил.

По думите й кабелът, за който се смята, че е причина за трагедията, води до един от обектите на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електроенергия.

ЧЕЗ е присъединил будката за цветя в район „Триадица“, в близост до която почина момчето на базата на хвърчаща бележка от 2011 година.

„В договора за присъединяване, сключен от ЧЕЗ с фирмата-нарушител, е изрично споменато, че да се подаде електричество, трябва да има няколuо документа – въвеждане в експлоатация на самите съоръжения, за въвеждане в експлоатация на обекта. Този обект е абсолютно незаконен и за него няма удостоверение за въвеждане в експлоатация. Има издадена само една хвърчаща бележка от архитекта на район „Триадица“. Как така ЧЕЗ подава напрежение на незаконен обект, как така район Триадица подава информация за обект, който е напълно незаконен“, попита риторично Йорданка Фандъкова.

Кметът на София посочи, че има нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от обектите на тротоара пред болница „Свети Иван Рилски”. За нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация. Напълно незаконни са и обектите в двора на болница „Свети Иван Рилски“.  „Те са поставени с документи от Район Триадица. За два от тези обекти, на тротоара, районната администрация е провела конкурси и взема наеми от тях. За нито един от тях няма издадено удостоверение за експлоатация, съобщи Йорданка Фандъкова. Другите два обекта в двора на болницата – също са напълно незаконни. Няма одобрени схеми за поставяне, няма схеми за въвеждане в експлоатация“, каза кметът.

„Очаквам и вярвам че проверката ще бъде направена бързо, за да бъдат установени конкретните виновници. Имаме подавано напрежение, без да са налични никакви документи за въвеждане в експлоатация, т.е. обектът е напълно незаконен“, посочи още Фандъкова.

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков обясни, че от проверката, която е направена в ЧЕЗ, става ясно, че обектът е свързан със служебна бележка. „Такова чудо в Закона за устройство на територията няма. Служебна бележка се приравнява на бележка за баня. Това е пълен абсурд. Именно това е послужило на ЧЕЗ да ги свърже като един законно изграден обект”, коментира той.

По думите му хората, които са позволили да подпечатат документация, да издават служебни бележи, да подвързват обекти, които не са въведени в експлоатация, трябва да понесат своята отговорност.

„Виновен е този, който е позволил да се пусне електрозахранване на обект, който не е въведен в експлоатация. Вторият виновен е физическият извършител, който е положил незаконно кабела в тръбопреносната мрежа и е позволил да се получи този нелеп инцидент. В крайна сметка поставянето на този кабел с високо напрежение е в отклонение с всички действащи нормативи”, каза той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...