Quantcast
Новини Пловдив » България » Въвеждат зони с ниски емисии в общините, до 500 лв. глоба за димящи коли
България Важно

Въвеждат зони с ниски емисии в общините, до 500 лв. глоба за димящи коли

Мръсен въздух

От началото на 2022 г. се създават зони с ниски емисии в общините с проблемно качество на въздуха. Всяка община ще може със своя наредба да определи подобни зони, техния обхват в зависимост от причинителите на замърсяването, навлизане и преминаване на моторни превозни средства в зоните, какви да са границите им и за какъв период от време да действа мярката. Това приеха депутатите на второ четене в Закона за чистотата на атмосферния въздух.

За нарушение на забраните и ограниченията се предвиждат глоби от 50 до 500 лева за физически лица и имуществена санкция от 200 до 1000 лева за юридически.

Въвеждането на зони за ниски емисии кореспондира с „ Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 г.“

С цел намаляване на замърсяването на въздуха кметовете ще имат правото да забраняват движението на „цапащи коли“ в определени зони. Общинските съвети ще могат да ограничават движението на определени категории превозни средства на територията на съответната община и да създават зони с ниски емисии на вредни вещества в случаите, когато има замърсяване на въздуха.

Ще бъдат въведени 5 екологични групи, като още след 12 юли тази година при преминаване на автомобилите на технически преглед ще се издават и екостикери, с които ще се определя в коя група попада колата. В стикера ще има и чип с информация за превозното средство, екологичната група и собственика.

Общинските съвети могат да определят ред и мерки, срок за прилагане при създаване на зоните с ниски емисии, за навлизане и преминаване на моторни превозни средства, както и ограничаване употребата на определени видове горива или уреди за отопление, предвижда законопроекта. Мерките няма да се прилагат за моторни превозни средства със специален режим на движение и за превоз на пътници./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...