Quantcast
Новини Пловдив » България » Доц. Ангел Кунчев: На 25-о място сме в ЕС по заболеваемост от коронавирус
COVID-19 България Важно Здраве

Доц. Ангел Кунчев: На 25-о място сме в ЕС по заболеваемост от коронавирус

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

„Няма особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа. На 25-о място сме в ЕС и на 5-о място на Балканите по заболяемост от коронавирус. По смъртност сме на 15-о място в Европейския съюз”. Това заяви на редовния брифинг за ситуацията с коронавируса в страната доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

По думите му най-тежка остава ситуацията с вируса в Португалия, Чехия и някои от страните от Бенелюкс.

,,България, Гърция и повечето страни от Скандинавието, без Швеция, продължават да са в най-светлата зона. В червената зона в момента са 14 области в България. 10 са в областта с оранжев цвят – 60 на 100 000. И от 20 до 100 000 продължават да поддържат ниска заболеваемост Видин, Добрич, Разград и Търговище, като разликата между Търговище, където заболеваемостта 23 на 100 000 и Кюстендил, където е 408 на 100 000, вече надминава 18-19 пъти“, информира доц. Кунчев.

Той обясни, че процентът на положителните проби за британския вариант в Кюстендил е твърде голям. „Засега разпространението му е бавно, но ще се разпространи и в останалите части на страната. Нямаме все още случаи на вариантите от Южна Африка и от Бразилия”, каза доц. Кунчев.

По принцип на Балканите най-голям процент засега се установява в Гърция, но го има вече във всички останали страни, обяви държавният инспектор.

Началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски предупреди, че към момента тенденцията е към нарастване на случаите.

Проф. Венцислав Мутафчийски

„В сравнение с миналата седмица имаме нарастване с 24% на базата на 100 000 души. 173 са в момента – миналият четвъртък бяха 139. Намираме се в нивата на около 22 октомври 2020 г. Прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра. Намираме се във фазата на по-бавно нарастване”, коментира ген. Мутафчийски.

По думите му  при смъртноста кривата е колебаеща се, има намаление при нея с около 9%.

„От 4 седмици смъртността е с формата на приливи и отливи – колебае се между увеличение в отделните седмици между 7-9%. Нивата на смъртността в момента отговарят на нивата на 5 ноември 2020 г. Тенденцията е ясна, има увеличение на случаите”, каза още директорът на ВМА. Заемането на леглата е около 40%.

Очакват се 240 000 дози ваксини до края на месеца./ПловдивПрес

Още новини по темата

Министър Ангелов: Няма голям натиск върху лечебните заведения

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...