Quantcast
Новини Пловдив » Общество » Инкасаторите в Синята зона едва изкарват половината си заплати с продадените талони
Общество Община Пловдив

Инкасаторите в Синята зона едва изкарват половината си заплати с продадените талони

Без такса за Синята зона днес и утре.
Има доста плащания на ръка в Синята зона.

Ваня ДРАГАНОВА

Инкасаторите в Синята зона едва изкарват половината си заплати с продадените талони. Това става ясно от отговора на зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов на питането на общинските съветници от „Демократична България“ за приходите и разходите на Синята зона.

Приходите от продажбата на талони по улиците през 2020 г. са били 273 834 лв., драстично по-малко, отколкото през 2019-а, когато постъпленията са били 487 338 лв. През м. г. инкасаторите са били 49 души със средна заплата от 775 лв., което означава, че разходите за техните възнаграждения, при това без осигуровките, са били 455 700 лв. – доста повече от приходите. Причината е в масовата практика хората да дават на ръка на инкасатора по 1 лв., а той да не допуска колата да бъде блокирана. „Отдавна говорим, че този начин на продажба на талони крие корупционен риск, а напоследък започна да го признава и зам.-кметът Тодор Чонов. Идеята на питането ни беше да докажем, че трябва да бъдат закупени повече паркомати за таксуване, така се заобикаля човешкият фактор“, коментира пред ПловдивПрес съветничката от  ДБ Веселина Александрова. В бюджета за т. г. е заложена покупката на още 10 паркомата.

През 2020-а са намалели и приходите от таксуване с есемес или на паркомат в Синята зона, но далеч не така сериозно, както е при продажбата на талоните. През 2019-а постъпленията от есемеси са 1 884 213 лв., а през 2020-а – 1 717 799 лв. При паркоматите цифрите са съответно – 609 690 лв. за 2019-а и 542 042 лв. за 202о-а. Спадът вероятно се дължи на времето на извънредното положение, в което спирането в Синята зона беше безплатно.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...