Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Как ще се получава втората пенсия. Приеха нови срокове за прехвърляне на парите в НОИ
Бизнес България Важно

Как ще се получава втората пенсия. Приеха нови срокове за прехвърляне на парите в НОИ

Снимката е илюстративна

Три вида пенсионни продукти ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове: пожизнена пенсия за старост, разсрочено и еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида на всеки осигурен. Това решиха депутатите като приеха на второ четете промени в Кодекса за социално осигуряване.

Пожизнена пенсия ще получават родените след 1 януари 1960 г., които имат достатъчно средства в личните си партиди, за да им бъде отпусната поне 15% от размера на минималната пенсия за съответната година.

За пожизнената пенсия са предвидени два подварианта – с гарантиран период на изплащане или сумата да бъде разсрочена за определен брой години. В този случай срокът на плащането и размерът му ще бъдат избирани от пенсионера.

Разсрочено изплащане на сумата за определен брой години ще има и за хората, чиито партиди не са достатъчно големи, за да получат пожизнена, но надхвърлят три пъти размера на минималната пенсия.

Еднократното изплащане е възможно за хора, които имат в партидите си по-малко пари, отколкото е размерът на 3 минимални пенсии – 900 лв.

Депутатите приеха и по-сложна схема за прехвърлянето на парите от универсалните частните пенсионни фондове в НОИ.

От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. прехвърлянето на парите в НОИ ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия.

От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. ще може да се прехвърлят пари в НОИ не по-късно от 2 г. преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. – не по-късно от 3 г.

От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. срокът е не по-късно от 4 г., а от 2038 г. не по-късно от пет  години.

Пенсиите и разсрочените плащания ще се актуализират веднъж годишно. Това ще става с не по-малко от 50% от превишението на реализираната доходност от инвестирането на средствата и техническият лихвен процент, въз основа на който е изчислен размерът на пенсията. За разлика от основната пенсия от НОИ, която може да се актуализира само нагоре, вторите пенсии може и да се намаляват при лоши резултати.

Продуктите от универсалните фондове ще се наследяват от пълния кръг наследници по закона за наследството – това означава и наследници по завещание, и по съребрена линия, които досега бяха изключени от наследяване във втория стълб с текст в Кодекса за социално осигуряване. Пожизнената пенсия ще може да се наследява, само ако е с гарантиран период на изплащане./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...