Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Караянчева в Карлово: Левски е първият обединител на нацията
Важно Карлово Регион

Караянчева в Карлово: Левски е първият обединител на нацията

Цвета Караянчева
Цвета Караянчева

Васил Левски е първият обединител на нацията, в името му търсим и ще търсим утеха и надежда дори в миговете на най-голямо разединение. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на възпоменателната церемония в Карлово по повод 148-ата годишнина от гибелта на Апостола.

„На днешния ден имаме нуждата да се събираме, да сме заедно с други българи, да говорим за Васил Левски и за това, което означава той за нас, отбеляза председателят на Народното събрание. Вродената ни потребност да се връщаме към наследството и веруюто на Апостола на свободата е една от чертите, които ни определят като нация, заяви Цвета Караянчева.

Председателят на парламента посочи, че Васил Левски ще остане в съзнанието на всички българи със своята морална чистота, със светостта на неговата саможертва, с искрената човечност, която днес наричаме толерантност. Той съумява само с няколко думи ясно да прокара браздата между патриотизма и национализма, подчерта Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че „Наредата на работниците за освобождението на българския народ” и проекта за устав на БРЦК, излезли под перото на Апостола, са едни от най-значимите предвестници на Търновската конституция – и като дух, и като източник на вдъхновение.

Васил Левски е не просто историческа личност, а пример за всеки българин и в идеите му можем да намерим отговори на много въпроси от днешния дневен ред на обществото ни. Васил Левски е едновременно патриот и син на света. Не знаем дали реално е казал думите, приписвани му от Вазов, че след Освобождението ще отиде да помага на други страни и народи, но знаем, че това би било напълно в характера му, че неговият патриотизъм не би му затворил очите за неправдата, където и да се случва тя“, заяви Караянчева.

Председателят на парламента подчерта, че въпреки това „фалшиви спасители“ са „употребили иконата Левски, използвайки посланията му“.

„Фалшът, лицемерието и разделението не съзидават. Те само сеят разруха. Затова Левски свети най-силно. Нека, вместо да го скверним, да се стараем да останем верни на духа му“, подчерта Караянчева.

На възпоменателната церемония председателят на Народното събрание прие строя на представителните роти от Карловския гарнизон.

На честването присъстваха кметът на Карлово Емил Кабаиванов, председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, народните представители Младен Шишков, Данка Юртова, Веска Ненчева, Джевдет Чакъров, Халил Летифов, Борис Ячев, Манол Генов, областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Поднесени бяха цветя на паметника на Васил Левски./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...