Новини от Пловдив » Регион » Община „Родопи“ почита паметта на Апостола
Регион Родопи

Община „Родопи“ почита паметта на Апостола

Единствената барелефна паметна плоча на Левски се намира във Влаховата къща в село Брестовица

Община „Родопи” ще отбележи 148 години от гибелта на Васил Левски. Единствената барелефна паметна плоча на великия българин се намира във Влаховата къща в село Брестовица. Тя беше открита миналата година, в деня на Съединението, от президента Румен Радев и кмета на общината Павел Михайлов.

От 11:00 часа ще бъде отслужена панихида в памет на Апостола на Свободата. Церемонията ще продължи с кратък рецитал на деца от село Брестовица.

В тържествения ритуал пред барелефа на Васил Левски във Влаховата къща ще участват кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, заместник-кметовете Владимир Маринов, Борислав Инчев и Неази Таир, общински съветници, кметове на населени места.

В знак на почит и признателност към великото дело на Васил Левски ще бъдат поднесени венци и цветя от името на община „Родопи” , Общински съвет „Родопи”, кметове на населените места, граждани.

Според данните във Валховата къща е било едно от скривалищата на Дякона. Сега от възрожденската сграда е запазена единствено избата, където се е намерило убежището на Левски.

С откриването на барелефната плоча община „Родопи”  постави началото на патриотична инициатива , идеята на която е  да напомня за силата на народа ни през вековете и да възпитава децата и младежи на патриотизъм.

Общината ще финансира изработването на бюст-паметници и барелефи на  националните герои на българската свобода Васил Левски и Христо Ботев.Паметните монументи бъдат поставени на всички  обекти на територията на населените места, носещи имената на  националните герои на българската свобода Васил Левски и Христо Ботев. Това са училищата в селата Брестник, Брестовица и Крумово, както и читалището в село Златитрап./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...