Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Търсят 2,5 млн.лв. за ремонт на Спортния диспансер
Градът Здраве Пловдив

Търсят 2,5 млн.лв. за ремонт на Спортния диспансер

Здравко Димитров, д-р Калин Калинов и д-р Влатко Глигоров

Спортният диспансер в Пловдив се нуждае от спешен ремонт. За целта са необходими 2,5 млн.лв., които ще се  търсят по европейски програми.

„Апаратурата е доста стара, материалната база е стара. Община Пловдив има амбициозната идея да върне старата слава на това лечебно заведение. Навремето делегации идваха да черпят опит от това заведение“, заяви кметът Здравко Димитров.

Директорът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов обясни, че вече се водят преговори с водещи компании за доставка на апаратура. Те са поставили условие къде ще бъдат ситуирани тези апарати.

„Спортният диспансер дълги години е бил в полза на малките деца, които прохождат в спорта, за да стигнат до олимпийския подиум. Пловдив има над 50 олимпийски медалисти, световни и европейски шампиони, което ни задължава да не подминаваме проблема със състоянието на диспансера. Успяхме да изкараме това лечебно заведение от летаргията, в която беше изпаднало. На първо място трябва да решим кадровия въпрос и проблема със сградата, където не е правен ремонт от години“, каза той.

Д-р Калинов призна, че всичко опира до финансови средства, а стремежът е не да се вземат пари от проблемния на Пловдив бюджет заради коронавируса, а да се търсят средства по европейски програми. По думите му вече има интерес от млади специалисти да работят в Спортния диспансер.

„Само за строително-ремонтите дейности са необходими около 2,5 млн.лв. От 20 години един пирон не е забит там, коментира д-р Калинов.

По думите му ще бъде организиран фонд за Спортния диспансер, защото много хора искат да помогнат, но в момента се работи в посока за намиране на средства от еврофондове.

„Поех Спортния диспансер като кризисен мениджър, защото беше пред фалит. През 2018 г загубата беше 30 000 лв., през 2019 година с 9000 лв, миналата година успяхме да стопим от 15 000 на 9000 загубата. В момента имаме достатъчно средства за фонд работна заплата. Сега работят 28 души, навремето са работили 120 души. Спортният диспансер е кауза, ние го дължим на хора като г-н Бухалов, каза  управителят д-р Влатко Глигоров.

Той е категоричен, че може да се искат високи спортни постижения без високотехнологична апаратура и експерти на световно ниво. „В момента се работи на ниво генетика, анализатори, техника. България има нужда от хора като Николай Бухалов и Стефка Костадинова- хора, които да дават пример, за да върви напред“, каза той.

По думите му акцентът трябва да падне върху спортната медицина. „Иска ми се да обучаваме студенти от Медицинския университет в Пловдив. Ако вузът не откликне, ще търся други университети и ще станем база за обучение на друг университет за специализация на  студенти в Южна България“, категоричен е Глигоров. Сега в заведението водят упражнения възпитаници на Медицинския колеж в Пловдив. По думите на управителя средната възраст в Спортния диспансер е 72-74 години , а идеята е да се търсят млади кадри.

„В момента съм се захванал с развиването на водолечението –  хидромасажни вани, тангентори, водни колелета, пътеки в басейни и вона гимнастика“,  каза д-р Глигоров.

Новата здравна услуга, която ще започне да предлага Спортния диспансер, е рехабилитация за хора, прекарали COVID-19./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...